Ulrich Ellison and Tribe

Ulrich Ellison and Tribe – Rise Up From The Ashes
Format: CD / Label: Tone Tribe Music – distributed by Grooveyard Records
Releasedatum:  11 maart 2016

Tekst: Paul Scholman

Dit album is op één dag live opgenomen in The Fire Station Studio’s, San Marcos, TX. De nummers zijn allemaal zelf geschreven door Ulrich Ellison. “We hebben er ongeveer een maand voor preproductie uitgetrokken en repeteerden vrijwel elke dag. Voor deze opname is toegewerkt naar het perfect uitvoeren van het moment, dat was belangrijk voor mij, toewerken naar dit uiteindelijke resultaat. Aangezien we slechts één dag hadden was het belangrijk voor mij het kiezen van de perfecte locatie, een live-room met hoge plafonds en veel lucht verplaatsen maar niet teveel reverbation. Na een beetje onderzoek en vragen van andere muzikanten belandde ik op de perfecte plek: Firestation Studios in San Marcos, TX. Het gebouw is letterlijk een oude brandweerkazerne, echter, het enige dat er nu nog huilt zijn de gitaarversterkers”, aldus Ulrich Ellison.

Ik kreeg de kans om met Chet Himes te werken als onderdeel van dit project. Zijn vaardigheden en filosofie zijn ongeëvenaard en uniek, hij is een ware pionier in zijn benadering van dit werk met een energie in een holistische aanpak. De veteraan ingenieur Bill Johnson en Gary Hickinbotham kennen elkaar al tientallen jaren en werken ook al jaren samen met Chet. Een prettige samenwerking was het gevolg en het resultaat daar met ‘Rise Up From The Ashes’.

“Het mengen van dit album kostte me meer dan een hele maand. Met een minimale hoeveelheid overdubs om de oorspronkelijke sessie intact te houden, met uitzondering van de zang is er niets van de originele nummers vervangen. De persoonlijke betrokkenheid van het schrijven, produceren  en spelen van dit album maakt het voor mij een uniek product waar ik uitermate trots op mag zijn. En ik hoop dat deze plaat veel mensen kan bereiken”.

Het werk van Ulrich, zo ook deze plaat, kenmerkt zich het best als bluesrock. Hij speelt graag werk van Jeff Beck, maar ook een enkele cover (Breathe) van Pink Floyd komt langs in mijn zoektocht op YouTube. Maar deze twaalf eigen geschreven nummers van deze ‘Rise Up From The Ashes’ liggen aangenaam in het gehoor. Bassiste en ega Sabine Ellison vormt een hecht team met drummer Joel Duhon, haar baslijnen zijn groovend en stuwend soms, het drumwerk is vooral strak. De stijlen kun je best divers noemen, ondanks dat je over het algemeen een bluesrockplaat hoort. De tempo wisselingen zijn aanwezig en de voert je soms ook mee door de moerassen van de delta´s.

Bij tijd en wijle moest ik onbewust aan het zangwerk van Ryan McGarvey denken als Ulrich zijn strot open trok. Het gitaarwerk van Ellison is soms wat ruiger dan dat van McGarvey, maar hij speelt echter niet alleen op kracht.

In het genre is dit een prima plaat met heerlijk geproduceerde, zelf gepende nummers. Niet de zoveelste coverplaat met platgetrapte paden die er niet toe doet.

Bandleden:
Ulrich Ellison – guitars, vocals
Sabine Ellison – bass, vocals
Jan Flemming – B3, accordion
Joel Duhon – drums, vocals

Tracks:
01. Feet Back On The Ground
02. River Of Life
03. I’ll Be On My Way
04. Ouverture
05. The Traveller
06. Change Of One Man
07. Texas Town Central (Instrumental)
08. Rescue Me
09. Wallflower
10. My Revolution
11. Until Our Ashes Are Gone
12. Just You (Instrumental)

Website: Ulrich Ellison

Zaterdag 14 mei – Bluescafé Apeldoorn ( eenmalig concert in Nederland )

 

 


Ook op Blues Magazine ...