Ulrich Ellison and Tribe – America Stars And Stripes
Format: CD / Label: Casinos Austria – Music Line
Releasedatum: 28 april 2017

Tekst: André Wittebroek

Na het  in 2016 uitgebrachte album ‘Rise Up From The Ashes’ (zie recensie Blues Magazine 11 maart 2016 ) is nu  opvolger ‘America Stars And Stripes’ uitgebracht. Na het geweldige  optreden  in café De Comm te Groesbeek, zoals gebruikelijk georganiseerd door de mensen van Bluesmoose Radio, werd deze bij de merchandise  verkocht en heb er dus meteen een aangeschaft.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: Het is een geweldig album geworden van deze al tien jaar in Austin, Texas wonende Oostenrijker. Deze veelzijdige muzikant won al vele prijzen, studeerde klassiek piano aan het conservatorium in Graz,  gitaar aan het Weens conservatorium  en jazzgitaar aan de University in Austin Texas. Hij is gitarist, zanger, singer-songwriter en producer en speelt ook nog piano en synthesizer.

Op ‘America Stars And Stripes’ heeft Ulrich alle nummers zelf geschreven. De teksten zijn kritisch over de politiek  die nu gevoerd wordt in de Verenigde Staten en zeker m.b.t. Donald Trump, zoals hij in De Comm vertelde. Het album telt dertien songs verdeeld over twee helften. De eerste zes nummers vallen onder Stars en de volgende  dertien onder Stripes. Stars is rockig heeft meer tempo; Stripes is rustiger, relaxter.

De cd opent met America. Als intro horen we eerst live-opnames van een mensenmassa die ‘USA USA’ scandeert begeleidt  door scheurend  gitaarwerk dat het Amerikaanse volklied speelt en dan rockend  het nummer begint. Ontzettend heavy begin en dan plotseling  de voor deze band kenmerkende tempowisselingen die de hele cd plaatshebben. Dan rockig, dan rustig, dan solozang, dan koorzang, dan gitaar dan orgel. Het heeft veel weg van Frank Zappa’s manier van muziek maken. Zeer gevarieerd, afwisselend.  I’m Down wordt zeer strak en rockig gespeeld. “Old Schoolrock”  zoals die bedoeld is; stevig gitaarwerk met een mooie volle klank, strakke ritmes, goede zang. Mooi orgeltje ook. Messin’ Around heeft een fijne groove, stevig begin met diepe baslijnen en retestrak drumwerk. Snelle gitaarlicks tussendoor. Een funky gitaarlick opent Running On Empty en mooie ingetogen zang van Ulrich volgt , overgaand in koorzang en steviger werk waarna weer het ingetogener komt, met een funky riff. Waiting For A Change begint bluesy en heeft een zalige groove. De zang klinkt hier meer gepolijst, minder rauw. Funky bas en gevoelig jazzy-achtig gitaarspel in het middenstuk. Het Stars gedeelte eindigt met Tearing Down The Wall. De tekst gaat over het slechten van de muur tussen mensen, er zijn teveel grenzen ontstaan tussen groepen mensen.  In dit nummer krijgt het orgel wat meer ruimte, een jazzrockig middengedeelte met accordeon grooved geweldig. Een prachtige gitaarsolo rondt het af, waarna een blaffende waakhond ( bij de muur) het laatste accent zet. Prima tekst ook. Het volgende nummer Blue Sky is een ballade en begint akoestisch, orgeltje op de achtergrond, rustige zang. Ingetogen spel. Een funky basis heeft Sitting On The Floor, groovende, diepe bas en toetsen, swingende drums, puntig gitaarwerk. Niet bij stil te zitten. Sfeervolle oosterse klanken openen Feels Like Heaven. Veel koorzang en warm, vol gitaarspel en sferische synthesizerklanken geven de song een magisch klankbeeld. Between Heaven And Hell is  rustig en heeft  een funky touch door de stuwende bas. Wat een heerlijk begin in Feeling Like A Rich Man: funky, pure jazzrock, soulvol en dat blijft het hele nummer zo. Het een na laatste nummer Rain is een intens gezongen en gespeelde ballade. De cd sluit af met Land Of The Free dat begint met rustig pianospel,  dito accordeon en heeft als boodschap dat we samen moeten leven, zonder geweld. Hier voert de tekst de boventoon. Een passend eind van een album met een duidelijke boodschap.

Conclusie:
Een prachtig  album met de basis in de blues, maar zeer gevarieerd door de gebruikte muziekstijlen en verrassende wendingen daarin.  Tevens met teksten die wat te melden hebben zonder profetisch te willen zijn.

Tracks:
01. America
02. I’m Down
03. Messin’Around
04. Running On Empty
05. Waiting For A Change
06. Tearing Down The Wall
07. Love Is Gonna Have It’s Way
08. Sitting On Top Of The World
09. Feels Like Heaven
10. Between Heaven And Hell
11. Feeling Like A Rich Man
12. Rain
13. Land Of The Free

Line-up:
Ulrich Ellison: guitar, vocals
Sabine Ellison: bass, vocals
Joel Duhon: drums, vocals
Cole El-Saleh: keys, vocals
Jan Flemming: accordio, keys

Website: Ulrich Ellison