Foto Recensie: Tyler Morris Band - Next In Line

Tyler Morris Band – Next In Line
Format: CD – Digital / Label: Vizztone Label Group
Releasedatum: 2 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Wat kan het toch oneerlijk verdeeld zijn! Wij in Nederland moeten het doen met de Voice Kids terwijl in de USA de ene na de andere blueskid tevoorschijn schiet. En om het dan nog wranger te maken zijn ze meestal nog van uitzonderlijke klasse ook!
Zoals gitarist Tyler Morris, die hier met zijn Tyler Morris Band alweer zijn derde album aflevert. En hij is nog maar 19! Hij begon al vanaf zijn elfde professioneel gitaar te spelen en werd zelfs door het Vintage Guitar Magazine uitgenodigd om mee te doen aan een Eddie Van Halen video tribute.

Samen met zij bandleden Scott Spray (bas), Tyger MacNeal (drums) en Mike Dimeo (toetsen) heeft hij nu dit album opgenomen met producer Paul Nelson (van Johnny Winter faam).

Het album begint met een synthesizer intro a la Jean-Michael Jarre en gaat daarna (gelukkig) over in de pittige rocker Ready To Shove waar best wel wat Bad Company invoeden in zitten. En van Bon Jovi trouwens ook. Een aangename stevige rocker waarin de volwassen stem van Tyler opvalt naast zijn felle priemende gitaarspel. Livin’ The Life is een pomprocker in de beste Babys/Thin Lizzy traditie met Tyler’s bluesy gitaarwerk. In Willie The Wimp komt de blues om de hoek kijken. Joe Louis Walker is hier te gast en zijn gastoptreden resulteert in een heerlijk funky duet.
Het zwaar pompende Down On My Luck zit duidelijk meer in de Walter Trout of Joe Bonamassa hoek. De Uptown Horns zijn te gast in de instrumentale bigband shuffle Choppin’ waarin Tyler zowel bluesy als jazzy soleert. Het funky Talkin’ To Me heeft, volgens mij, een hoog hitgehalte.
De titel Thunder belooft het al! Een knallend funky bluesrock nummer waarin de wah wah overuren draait. Een felle rocker a la Chris Duarte. This Ain’t No Fun is een verrassende swinger met een drumritme dat uit Dave Brubeck’s “Take Five” vandaan lijkt te komen. Tyler laat hier zijn snoeiharde, ietwat psychedelische, bluesrock los laat. In het log voortgroovende Truth Is The Question komt het geluid van het aloude Mountain weer tot leven.
Het album wordt afgesloten met de luchtige shuffle Keep On Driving waarin Tyler klinkt als een jazzy J.J. Cale.

Een zeer volwassen bluesrock album van (alweer) een jong bluesrock talent!

Tyler Morris "Next In Line" TEASER


Tracks:
01. Ready To Shove
02. Livin’ The Life
03. Willie The Wimp
04. Down On My Luck
05. Choppin’
06. Talkin’ To Me
07. Thunder
08. This Ain’t No Fun
09. Truth Is The Question
10. Keep On Driving

Website: Tyler Morris


Ook op Blues Magazine ...