Tyler Bryant & The Shakedown – Truth And Lies
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Spinefarm
Releasedatum: 28 juni 2019

Tekst: Jos Verhagen

Daags na het Holland international Blues Festival in Grollo plaatste het Dagblad van het noorden een poll over wie de nieuwe namen moeten worden voor de laatste editie van dit festival. In het lijstje namen dat zij publiceerden als schot voor de boeg prijkte ook de naam van Tyler Bryant & The Shakdedown.
Nu deed de naam Tyler Bryant bij mij vaag een belletje rinkelen, in een YouTube clipje van Norman’s rare guitars samen met Larking Poe speelde hij hier op een elektrisch Sitar. Voor de rest mij een onbekende, die als namen worden genoemd mij op een spoor zette hem een verder te ontdekken.

‘Truth And Lies’ is het derde album van Tyler Bryant. En aangestoken door de poll van het dagblad van het Noorden kan ik zeggen, deze Tyler Bryant & The Shakedown hebben ontegenzeggelijk een impact. De sterke tegen de hardrock aan schurende bluesrock nummers liggen lekken in het gehoor. De enige dissonant op dit album zijn de in commercieel Amerika verplichte ballads, laat je de twee weg dan trakteert Tyler ons op elf stevige rock nummers.

Tyler Bryant, in 2008 als geroemd als beste nieuwkomer gitaar talent, laat hij ons hier genieten van zijn kunsten, samen met Caleb Crosby – drums, Noah Denney – bass guitar, backing vocals en Graham Whitford – guitar.

Zij openen deze cd met twee sterke tracks: Shock & Awe en On To The Next, een fijn deuntje dat in hoofd blijft zitten. Ride, is wat vlakker als nummer maar het gitaarwerk is wel goed. Zoals in ieder goed hardrock album volgt er de traditionele ballad, de Shape I’m In, dit is een fijne ballad, sterke tekst.
De opvolger Eye To Eye kent een zeurderig begin, maar ontpopt zich daarna met een felle gitaarsolo toch als een acceptabel nummer. Het gevoel dat Tyler Bryant de nummers overeind moet houden bekruipt me vaker.
Het schrijven van kwalitatief goede nummers is een kunst. Dat hij die kunst verstaat getuigt het felle Drive Me Mad en Trouble met lekker slide in het gitaarwerk. Afsluitend met Cry Wolf en Couldn’t See The Fire, twee gedegen mid tempo nummers waarin Tyler excelleert in gierende gitaar solo’s.

Hoewel er links en rechts wat aan te merken is op ‘Truth And Lies’, kan ik de poll van het dagblad van het noorden wel omarmen. Dus Johan, geeft de jonge honden in bands als Tyler Bryant & The Shakedown, Greta Von Fleet of ons eigen The Grand East een kans op het Holland International Blues Festival.


Tracklist:
01. Shock & Awe
02. On To The Next
03. Ride
04. Shape I’m In
05. Eye To Eye
06. Panic Button
07. Judgement Day
08. Drive Me Mad
09. Without You
10. Trouble
11. Out There
12. Cry Wolf
13. Couldn’t See The Fire

Website: Tyler Bryant & The Shakedown

Tour:
11.11 – De Bosuil, Weert


Ook op Blues Magazine ...