Tyler Bryant & The Shakedown – Pressure

Record Label: Snakefarm Records
Datum Release: 16 Oktober 2020
Te bestellen bij Bol.com

Tyler Bryant The Shakedown - Pressure

De voorbereidingen waren binnen no time getroffen en de ideeën voor het nieuwe materiaal in grote lijnen razendsnel uitgewerkt. Zeven jaar na het ijzersterke debuut ‘Wild Child’ maken Tyler Bryant & The Shakedown zich op voor het vierde album. Het is voorjaar 2020 en het noodlot heeft zojuist abrupt toegeslagen. De wereld staat op zijn kop. Hoog of laag springen verandert niets aan de situatie. Bryant houdt het hoofd koel. “Pandemie of niet”, zo dacht hij meteen, “het vierde album moest toch ooit eens gemaakt worden dus waarom niet meteen beginnen. De live-optredens die daarmee gepaard gaan schuiven we maar een paar maanden op, het is niet anders.” Hoewel er al enkele ruwe demo’s waren opgenomen was het aanvankelijk nog lang niet de bedoeling dat er al aan nieuw materiaal gewerkt zou worden. De tournee naar aanleiding van het vorig jaar verschenen ‘Truth & Lies’ liep namelijk nog lekker door. De tour-kalender werd als het ware vanzelf ingevuld. Waar veel muzikanten de handdoek in de ring gooiden of simpelweg afwachtten, besloten Bryant en zijn band de ingezette koers te vervolgen. Daarbij uiteraard rekening houdend met de voorgeschreven maatregelen. Gezamenlijk in een studio bleek geen optie. Daarom werd alles vanuit de thuissituatie geregeld.
‘The world just flipped its sign to closed but our story is far from the ending’ zingen de Amerikaanse rockers vol overtuiging in ‘Crazy Days’, de eerste single die eerder dit jaar verscheen. Het album ‘Pressure’ is afgelopen vrijdag officieel gepresenteerd met een wereldwijde online live-presentatie.

Tekst: Jeroen Bakker

Toen Tyler Bryant zijn eerste album uitbracht op 22 januari 2013 was hij 21 jaar. Met een 13-tracks durende collectie van goud-eerlijke, ongecompliceerde rock die in slechts twee weken werd opgenomen, in combinatie met een ongekend enthousiasme, zouden Bryant en zijn vrienden van The Shakedown de wereld in snel tempo gaan veroveren. Vooral live wisten de vier te overtuigen. Grote namen als B.B. King, The Who, Heart, AC/DC, Paul Simon en Aerosmith werden tijdens hun tournees door de zelfverzekerde support-act op scherp gezet. Een jong publiek maakte voor de eerste keer kennis met een rock-show zoals hun ouders die ervaarden in de jaren tachtig en negentig, Langzamerhand werd ook in Europa de veelbesproken live-reputatie waargemaakt maar in 2020 zou pas echt worden doorgepakt. Het strijdplan hiervoor lag vorig jaar al klaar. Het zou helemaal anders verlopen. ‘De wereld veroveren’ is nog steeds het doel maar diezelfde wereld ziet er momenteel wel even behoorlijk anders uit. Noodgedwongen moest worden gewerkt vanuit de lockdown-situatie. Thuis dus, samen met de band en zijn echtgenote, de van Larkin Poe bekende Rebecca Lovell. Komt natuurlijk mooi uit wanneer je partner ook muzikant is en als geen ander de situatie begrijpt. Je hoort haar op verschillende tracks bijdragen. Naar verluidt zouden de slaapkamer, badkamer en keuken als studioruimte fungeren. Leuk bedacht maar wie het album aandachtig beluistert, lees: luid afspeelt, kan niet anders dan concluderen dat daar dan toevallig wel alle faciliteiten aanwezig waren om optimaal te kunnen functioneren en op te nemen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat gebruik is gemaakt van eerder opgenomen takes die keurig bewaard zijn gebleven. Wanneer Bryant uit volle borst aftrapt met een luid gebrulde “I Feel The Pressure” volgen dertien tracks waarin blues, rock, rock ‘n’roll, bluesrock en hardrock met veel energie en overgave worden uitgevoerd. Kort samengevat kun je stellen dat er niet zo heel veel verschillen zijn ten aanzien van ‘Truth & Lies’. Je zou eerder kunnen spreken van een logisch vervolg waarop geen zwak moment te vinden is maar waar ook geen enorme uitschieters te bespeuren zijn. Gebleven is de overtuigende, stevige sound van solide bas en drums, stevige riffs en andere wilde gitaarfratsen van Bryant die zich bovendien als zanger en frontman enorm goed heeft ontwikkeld. Iets dat ook al op het voorlaatste album viel op te maken. Alsof Bryant een middelvinger opsteekt naar de COVID-19, met een attitude alsof hij wilt zeggen: niets of niemand krijgt ons eronder, zo opent hij met de titeltrack waarin er stevig op los wordt gebeukt.

In ‘Crazy Days’ knipoogt hij naar zijn held Tom Petty, aan wie deze track is opgedragen, die zeer waarschijnlijk meekeek op het moment dat hij de tekst hiervoor op papier zette. Het is overduidelijk hoe groot de invloed is van de oudere rockers waarmee hij als kind opgroeide toen zijn ouders de prachtigste vinylplaten in de huiskamer tevoorschijn toverden. Samen met Charlie Starr van Blackberry Smoke deelt hij een grote liefde voor Lynyrd Skynyrd maar wat beiden hier hebben neergezet is werkelijk fenomenaal. Een eigentijdse Southern-rock-klassieker met de titel ‘Holdin’ My Breath’, waarin de twee het allerbeste bij elkaar naar boven hebben gebracht en waarin beiden de hoop op ‘Better Days’ uitspreken. Ok, eerlijk is eerlijk, hier is toch echt sprake van een hoogtepunt. Vervolgens is het heerlijk nagenieten met een ijzersterke rockballad, het gevoelige ‘Like The Old Me’ dat prachtig begeleid wordt door toetsen en akoestische gitaar. Het blijkt een prima opmaat voor de tweede helft van het album waar met ‘Automatic’, ‘Fever’ en ‘Fuel’ enorme crowd-pleasers te vinden zijn die het ongetwijfeld goed zullen doen tijdens de live-shows. Voor diegenen die zich afvragen of er nog genoeg bluesinvloeden zijn waar te nemen is er bovendien goed nieuws. Het lijkt er namelijk sterk op dat het heerlijke slide-werk in ‘Coastin’ toch echt in de badkamer is opgenomen. De waarheid van het hele verhaal zullen we waarschijnlijk nooit vernemen maar feit is dat Tyler Bryant & The Shakedown ondanks alle beperkingen met een weliswaar ietwat voorspelbaar maar zeker ook met een heerlijk rock-album hun ingezette koers verder kunnen vervolgen.

Wanneer 13 november dan ook nog het langverwachte nieuwe album van AC/DC verschijnt kunnen we als muziekliefhebber het rampzalige jaar 2020 misschien nog ietwat prettig afsluiten en zelfs al vast een beetje gaan dagdromen over de aanstaande tournee in de zomer van 2021 wanneer we weer gezamenlijk, dus naast elkaar voor het podium met de vuisten in de lucht zwaaiend, van live-muziek kunnen genieten en waarin Tyler Bryant & The Shakedown de stadions mogen opwarmen voor Angus & Co.


Ook op Blues Magazine ...