Tusmørke – Fjernsyn I Farver
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Karisma Records
Releasedatum: 4 mei 2018

Tekst: Peter Marinus

De wat ouderen onder ons zullen de progressieve rock geluiden van bands als Caravan, Gong, Jethro Tull en Gentle Giant nog wel herinneren. Opvallend in het geluid van deze bands was het vrij hoge folkgehalte in hun muziek.
En datzelfde geluid wordt weer nieuw leven ingeblazen door de Noorse band Tusmørke. Een band uit Skien, die tijdens optredens wel van de nodige verkleedpartijtjes houdt. Dat is ook wel een beetje af te lezen aan de wat bijzondere namen van de bandleden.
Benediktator op bas, zang, klokkenspel en percussie, Krizla op fluit, elektronica en zang, The Phenomenon Marxo Solinas op allerlei toetsen en drummer HlewagastiR.
Dit is alweer het zesde album van de band waarop zij aantonen dat zij tot de top van de hedendaagse zogenaamde progfolk stijl behoren.

Hun nieuwste album gaat van start met het titelnummer, Fjernsyn I Farver, hetgeen “kleuren tv” betekent. Het begint met een spacey borrelende synthesizer waarna het nummer verder gaat als prog nummer met de dwarrelende fluit als folkie element. Een zeer psychedelisch nummer met dreigende zang en geen gitaar! (op het hele album trouwens niet).
Kniven I Kurven (het mes in het mandje) opent met de stemmige fluit en ontwikkelt zich tot een huppelend progfolk nummer dat in de richting van het geluid van Gentle Giant of Jethro Tull gaat. Het nummer heeft een stuwende bas en dreunende piano akkoorden. In het tintelende Borgerlig Tussmørke staat de fluit centraal en mede hierdoor zit dit zwevende nummer in het hoekje van Gong of Jethro Tull. 3001 opent weer met de borrelende synthesizers en gaat verder als een hoekig swingend progfolk nummer met zware fuzzbas waardoor zelfs een band als Hawkwind even langs komt. Death Czar is een Engelstalig nummer dat door de percussie een latin tintje heeft en door de fluit een hoog Jethro Tull gehalte.
Het laatste nummer van het album, Tøyens Hemmelighet, opent als een middeleeuwse melodie om daarna verder te gaan in een stijl die aan onze eigen Supersister of (oude) Alquin doet denken.

Tusmørke zal heel wat fans van het progrock genre een groot plezier doen met dit album. Een zeer geslaagde reis terug in de muzikale tijd en hopelijk een aanzet tot een revival van dit genre.


Tracklist:
01. Fjernsyn I Farver
02. Kniven I Kurven
03. Borgerlig Tussmørke
04. 3001
05. Death Czar
06. Tøyens Hemmelighet

Website: www.facebook.com/tusmorke