Foto Recensie: Troy Redfern - Dirt Blues Ritual

Troy Redfern – Dirt Blues Ritual
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 27 februari 2017 

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met Concert Monkey (
http://www.concertmonkey.be/)

Troy Redfern groeide op aan de grens met Wales in de schaduw van Hergest Ridge en begon op twaalf-jarige leeftijd gitaar te spelen, nadat hij de ‘Johnny Be Good’ scene zag in de film ‘Back To The future’. Al vrij vroeg ontdekte hij de mogelijkheden van de slide gitaar dankzij Son House en Hound Dog Taylor. Maar niet alleen deze oude blues legendes wisten Troy te raken, hij bewonderde ook het werk van Frank Zappa en Captain Beefheart. In zijn eerste vormende jaren in de muziek, speelde, schreef en trad hij veel op met Joe Gooch ( De vervanger van Alvin Lee bij Ten Years After) in het grensstadje Kingston in Herefordshire. In 2008 bouwde Troy zijn eigen studio. In die tijd begon hij ook met het schrijven en experimenteren van elektrische muziek, die varieerde van rechtdoor blues tot roots gebaseerde avant-garde muziekstijlen. Uit dat materiaal kwamen twee albums, namelijk ‘Werewolf Etiquette’ en ‘Playing With Fire’. In het begin van 2013 besloot Troy een band op te richten onder zijn eigen naam, zodat hij dat nieuwe werk ook live kon brengen. Het eerste lid van die band was bassist Stuart McDonald. Troy had in het verleden al wel eens samen met hem op een podium gestaan en ze hadden allebei de verbondenheid met de blues muziek. Alex Bridge was de volgende man en nam de plaats achter het drumstel in. De Troy Redfern Band was geboren. Na wat repeteren begonnen ze eind 2013 op te treden. Zo stonden ze al op het prestigieuze Telegraph Hay Festival. In de UK blues media kregen ze veel positieve recensies. In 2015 tekende Troy bij het bekroonde Blues Boulevard label en even later verscheen Troy’s derde album ‘Backdoor Hoodoo’. Het album telde dertien intense, rauwe rockende songs vol met expressieve solo’s op de slide gitaar. Alle nummers werden door Troy geschreven en hij stond ook in voor de opnames en was tevens de producer van ‘Backdoor Hoodoo’. Op 27 februari verschijnt ‘Dirt Blues Ritual’, het nieuwe album van Redfern. De vijftien nummers werden door Troy geschreven en hij is tevens gitarist, drummer en bassist op ‘Dirt Blues Ritual’.

Het album ‘Dirt Blues Ritual’ opent met Revelator, een korte intense gitaar riff van zevenenveertig seconden. De stem van Troy klinkt al even rauw als zijn gitaar in The Brave. In deze bluesrocker kunnen we genieten van vlammende en vlijmscherpe gitaar riffs die Roy gul afvuurt vanuit zijn six string. Het nummer heeft een knappe groove en de Americana sound geeft een soort western gevoel. Daarna gaat Troy de rock’n roll weg op met het heel dansbare Jelly Roll. Het ritme vertraagt voor I See Love, een mysterieus nummer waarin zowel instrumentaal als vocaal veel galm gecreëerd wordt. De gitarist uit Kingston, Herefordshire is op zijn best als hij vernietigend kan uithalen met zijn briljant slide werk en dat bewijst hij in het zinderende Cold Light Of Day, waarin hij de bottleneck gezwind over de snaren van zijn gitaarhals beweegt. Op het verschroeiend ritme van deze Cold Light Of Day voelt een ontketende Troy Redfern zich duidelijk in zijn sas. Wat volgt is puur genot en een orgasme voor het oor. De Welshman is nu goed op dreef en Troy gaat op zijn elan verder. Ray Gun, dat met een vaart van een hoge snelheidstrein voorbij raast en het zinderende Ain’t No Judgement Day, waarin het slide werk van Troy weer weergaloos is, nemen je dadelijk vast en laten je pas los als de laatste noot uitgestorven is. Redfern neemt op dit album alle instrumenten voor zijn rekening en bewijst dat hij buiten een fenomenale gitarist, ook een erg goede bassist en drummer is.

The Line is een uptempo Americana nummer dat aan de muziek van Johnny Cash doet denken. Met Sign Of The Times krijgen we pure rauwe blues die je raakt tot op het bot. Het tempo is gezakt, maar het rauwe, alles verslindende geluid van Troy’s gitaar en de bonkende dreigende basdrum drukken hun stempel op dit erg sterke nummer. De bottleneck en het bijhorende slide werk blijft één van de sterkste kenmerken in de muziek van Troy Redfern en ook My Time Ain’t Long vormt daar geen uitzondering op. De liefhebbers van rauwe slide partijen komen erg goed aan hun trekken op ‘Dirt Blues Ritual’. De erg aanstekelige rocker Time’s Gonna Wash You Away is een boogie glijbaan met uitstekend gruizend en vlijmscherp snarenwerk. Op zijn Michael Messer resonator gaat Redfern weergaloos tekeer tijdens Shine Your Light, een rauwe slide song met veel Zuiderse Mississippi blues invloeden. Troy levert erg sterk slagwerk af in het verschroeiende Born To Lose. De vloeiende rocker Walls Are Falling is de afsluiter van dit nieuwe album van Troy Redfern.

Wie van krachtige rauwe blues, gruizige gitaar en verschroeiend slide werk houdt moet zich zeker ‘Dirt Blues Ritual’ van Troy Redfern aanschaffen.

Wie deze geweldige slide gitarist live aan het werk wil zien, kan dat op 27 mei 2017, want dan komt Troy Redfern voor een eenmalig optreden naar De Reünie in Geleen.

Troy Redfern - 'The Line' (Offical)

Tracks:
01. Ain’t No Judgement Day
02. Born to Lose
03. The Brave
04. Cold Light of Day
05. I See Love
06. Jelly Roll
07. The Line
08. My Time Ain’t Long
09. On the Skin
10. Ray Gun
11. Revelator
12. Shine Your Light
13. Sign of the Times
14. Time’s Gonna Wash You Away
15. Walls are Falling

Website: Troy Redfern
https://www.facebook.com/TroyRedfern

 


Ook op Blues Magazine ...