Recensie: Travis Linville – Up Ahead

Travis Linville – Up Ahead
Format: CD – Vinyl LP / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 24 maart 2017

Tekst: Peter Marinus

Hoewel dit al zijn vijfde album is, komt dit album voor mij totaal “out of the blue”.
Travis Linville uit Norman, Oklahoma is al wat jaartjes bezig zonder dat ik daar weet van had. Hij wordt inmiddels de godfather van de “modern Oklahoma folk” genoemd en werkte o.a. met Hayes Carll. Maar nu heb ik hem dus ontdekt en ik word erg blij van deze singer-songwriter uit het Americana genre. Op dit abum wordt hij o.a. begeleid door Matt Duckworth, bekend van the Flaming Lips.
Muzikaal zit Linville in een hoekje die je het beste als een mix van country, pop en rock ’n roll kunt benoemen.

Zo is de opener Flowers In Your Hair een romantisch “feel good” nummer met countryrock invloeden. Dit met name door de prachtig huilende steelgitaar. Dit nummer brengt een glimlach op je gezicht, die er lang op blijft zitten. Wishes heeft wat Chris Isaak invloeden. Countrypop met weer die steelgitaar en prachtig twangende gitaren.
Ik was zeer onder de indruk van de briljante desperate ballad Two Times The Fool met galmende gitaar, piano en orgel plus de melancholieke stem van Linville. Finding My Way trekt weer meer richting het rock ’n roll geluid van Chris Isaak, gemengd met een vleugje Tom Petty.
Bar Room is een zwierige pure country song, die het klassieke country onderwerp “ik ben alleen dus ik zuip mij klem” behandelt. Met een zwevende pedalsteel gitaar, omringd door twang gitaar en rustig doorschuifelende ritme sektie. De steelgitaar zweeft continu door de schuifelende countrypop van Fade To Winter heen, een zeer loom en relaxed nummer.
Mix voor de aardigheid eens Tom Petty, Chris Isaak en The Traveling Wilburys door elkaar en je krijgt het zeer relaxed swingende nummer Up Ahead. Mijn prijsnummer van dit album. Waltz Across Lonesome is het volgende nummer en dat is dus echt een wals!! En wel een pure romantische country wals. Voor een non-romanticus als ik was de verleiding om mijn geliefde in de armen te nemen en door de kamer te zwieren zelfs te groot. Ik zal maar achterwege laten, dat zij nu met een gebroken enkel in het gips zit…. Going Down Easy is een lekker wollige mix van country en blues waarin de stem van Linville erg op die van Paul Simon lijkt.
De afsluiter van dit album, Worried Mind, is een ware parel. Een langzaam galmende gitaar, steelgitaar en strijkers brouwen een broeierige sfeer waarin de percussie totaal niet gemist wordt.

Liefhebbers van Americana kunnen zich met een gerust hart storten op dit prima album.

Tracklist:
01. Flowers In Your Hair
02. Wishes
03. Two Times The Fool
04. Finding My Way
05. Bar Room
06. Fade To Winter
07. Up Ahead
08. Waltz Across Lonesome
09. Going Down Easy
10. Worried Mind

Website: Travis Linville

12 oktober 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe