Townes Van Zandt – Sky Blue
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Fat Possum Records
Releasedatum: 7 maart 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De op 7 maart 1944 in Fort Worth, Texas, geboren singer-songwriter Townes Van Zandt had in zijn leven een kleine maar zeer trouwe schare fans. Een echte doorbraak door het grote publiek bleef helaas niet. Zijn muziek werd wel gekoesterd door muzikale generatiegenoten als Willie Nelson, Guy Clark en Merle Haggard. Platenmaatschappijen stonden niet te springen om zijn werk uit te brengen. In 1968 verscheen zijn debuutalbum ‘For The Sake Of The Song’.

Van Zandt leed aan een drugs- en alcoholverslaving. Begin deze eeuw ontstond er meer interesse voor Townes Van Zandt en verschenen er o.a. boeken en een documentaire over zijn leven. Townes Van Zandt stierf op 52-jarige leeftijd op Nieuwjaarsdag 1997, cynisch genoeg op dag af precies 44 jaar na de dood van zijn grote idool Hank Williams. Na zijn dood werd Van Zandt wel een van de helden van een jongere generatie musici en werd door hen de muziek van Townes Van Zandt onder een breder publiek gebracht.

Op 7 maart jl., de dag dat Townes Van Zandt 75 jaar zou zijn geworden, is er een verzamelalbum uitgebracht. Dit album, ‘Blue Sky’, bevat opnames uit 1973. In totaal elf songs, waaronder twee nooit eerder uitgebrachte nummers. De opnamen van deze sessie werden teruggevonden in de archieven van musicus-journalist Bill Hedgepeth in Atlanta.

Het album opent met het mooie akoestische nooit uitgebrachte All I Need, gevolgd door een ruwe demo van Rex’ blues, een nummer dat in 1993 op zijn album ‘Rear View Mirror’ terecht zou komen. Hills Of Roane County is een East Tennessee murderballad uit de negentiende eeuw, ook bekend van o.a. The Blue Sky Boys en The Stanley Brothers.
De titelsong Sky Blue is ook nooit eerder uitgebracht. Na Richard Dobson’s Forever For Always For Certain en een smoky versie van Blue Ridge Mountain Blues horen we de outlaw ballad Pancho & Lefty, van een van de bekendste songs van van Zandt. Een nummer dat door velen is gecoverd. O.a. door Emmylou Harris, Steve Earle, Hoyt Axton en het werd in 1983 een hit voor Willie Nelson & Merle Haggard.
Pancho & Lefty verscheen in 1972 al op het album ‘The Late Great Townes Van Zandt’. Snake Song is een gestripte versie van het nummer dat in 1978 op het album ‘Flyin’ Shoes’ verscheen en in 2004 ook te horen was in ‘Be Here To Love Me’, een filmdocumentaire over het leven van Townes van Zandt en waarin ook o.a. Joe Ely, Kris Kristofferson, Willie Nelson en Guy Clark te horen zijn.
Na Silver Ships Of Andilar, met enigszins galmende zang, de definitieve versie stond al op zijn album The Late Great Townes Van Zandt’ uit 1972, is Dream Spider een heel kort nummer van nog geen twee minuten. Het slotnummer The Last Thing On My Mind is een mooie cover van Tom Paxton uit 1964.

Conclusie:
De muziek van de Texaanse troubadour Townes Van Zandt is eigenlijk tijdloos, want ook na 45 jaar is het een genot om naar deze opnamen uit 1973 te luisteren.


Tracks:
01. All I Need
02. Rex’s Blues
03. Hills Of Roane County
04. Sky Blue
05. Forever For Always For Certain
06. Blue Ridge Mountain Blues (smoky version)
07. Pancho And Lefty
08. Snake Song
09. Silver Ships Of Andilar
10. Dream Spider
11. The Last Thing On My Mind

Website: Townes Van Zandt

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by