Foto Recensie: Toronzo Cannon & The Chicago Way - The Preacher, The Politician Or The Pimp

Toronzo Cannon & The Chicago Way – The Preacher, The Politician Or The Pimp
Format: CD – Digital / Label: Alligator Records
Releasedatum: 20 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Het blijft lekker werk om een nog niet doorgebroken bluesartiest te mogen introduceren. In dit geval Toronzo Cannon And the Chicago Way. Om Toronzo Cannon als nieuwe bluesartiest neer te zetten gaat echter te ver aangezien hij als sinds de 90’s in de blues bezig is als lid van bands van Tommy McCracken, Wayne Baker Brooks, L.V. Banks en Joanna Connor.

Toronzo bracht in 2007 zijn eerste, in eigen beheer uitgebrachte, soloalbum ‘My Woman’ uit en werd in 2016 door het Alligator label gecontracteerd waar hij het album ‘The Chicago Way‘ uitbracht. Vervolgens toerde hij ondermeer door Japan. Het aparte aan Toronzo is dat hij, naast zijn bluescarrière, ook nog eens buschauffeur is!
Nu is er dus zijn vierde album met zijn band The Chicago Way, die bestaat uit Marvin Little (bas), Melvin Carlisle (drums) en Roosevelt Purifoy (piano, orgel).

Het merendeel van de nummers op dit album zit in de soulblues hoek maar er staat ook een aantal nummers op het album, die hard en fel genoeg klinken om als “bluesrock” door het leven te gaan.

Zo opent het album met Get Together Or Get Apart waarin direct de brandende harde gitaarstijl van Toronzo te horen is. Een pompend funky bluesrock nummer, dat heel wat goeds voor het vervolg van het album belooft.
In The Preacher, The Politician Or The Pimp gaat Toronzo op de meer soulvolle, haast Curtis Mayfield-achtige, toer met broeierige mellow funkgrooves, die het nummer een geluid geven dat herinnert aan de zogenaamde Blaxploitation albums uit de 70’s. Toronzo’s gitaar klinkt hier soulvol priemend. Vervolgens is het de beurt aan de rauwe boogie The Chicago Way. Een boogie met een razend, swingend ritme, compleet met bijbehorend rauw brandend gitaarspel. In Insurance komt Toronzo daarna tot rust via een luie broeierige shuffle met brullend harmonicawerk van Billy Branch.
Stop Me When I’m Lying is voorzien van een romig funky New Orleans ritme en soulvolle stuwende blazers en de soepel swingende piano van Roosevelt Purifoy. Na de weldadige bluesrockshuffe She Loved Me (Again) komt de gevoelige kant van Toronzo naar boven in het gospelachtige The Silence Of My Friends, geinspireerd door Dr. Martin Luther King. Een juweel van een soulblues nummer met huilend gitaarwerk. In de countryblues The First is Toronzo te horen op zijn ziedende akoestische slidegitaar, slechts begeleid door een dreunende bassdrum. De krachtige soulstem van Norma Jean is te horen in het luchtige pompende soulbluesnummer That’s What I Love About Cha, dat zij samen met Toronzo zingt. Ordinary Woman is vervolgens een losjes swingende shuffle met een ontspannen jazzy randje. Ook Let Me Lay My Love On You is een shuffle, maar dan meer loom pompend met Toronzo’s rauw snerpende gitaar.
Joanna Connor treedt aan op de afsluiter van het album, I’m Not Scared. Zij is te horen met haar brandende slide en haar soulvolle zang.

Hopelijk gaat Toronzo Cannon met dit album nu ook eens bij ons doorbreken. Dit album toont namelijk aan dat we hier met een prima soulblues artiest te maken hebben!

Toronzo Cannon - Insurance


Tracklist:
01. Get Together Or Get Apart
02. The Preacher, The Politician Or The Pimp
03. The Chicago Way
04. Insurance
05. Stop Me When I’m Lying
06. She Loved Me (Again)
07. The Silence Of My Friends
08. The First
09. That’s What I Love About Cha
10. Ordinary Woman
11. Let Me Lay My Love On You
12. I’m Not Scared

Website: Toronzo Cannon &


Ook op Blues Magazine ...