Tony Campanella – Taking It To The Street
Format: CD – Digital / Label: Gulf Coast Records
Releasedatum: 19 april 2019

 Tekst: Peter Marinus

Het is heel apart als je al 25 jaar in het “bluesrock vak” zit en dan nu pas debuteert met een soloalbum. Toch heeft gitarist-zanger Tony Campanella bepaald niet stil gezeten in die jaren. Zo was deze Amerikaan lid van bands als The L.A. West Blues Band en The Spiders waarna hij zijn eigen Tony Campanella Band startte.
Op zijn eerste soloalbum wordt hij bijgestaan door Mike Zito (producer, slidegitaar en ritmegitaar), Terry Dry (bas), Matt Johnson (drums) en Lewis Stephens (keyboards).

Dit is zo’n album waarvan liefhebbers van hard bluesrock gitaarwerk spontaan beginnen te watertanden, zo niet kwijlen. Je hoort in de bluesrock van Tony Campanella allerlei invloeden uit het roemruchte bluesrock verleden voorbijkomen.

Tony laat in de opener Taking It To The Street gelijk horen waartoe hij in staat is. Een knalhard Johnny Winter-achtig bluesrock nummer met Tony’s gemeen gierende gitaar op de voorgrond. Pack It Up is een smeulende harde bluesrock shuffle die fans van Stevie Ray, Trout, Travers of Trower zeer zeker zal aanspreken met smerig hard gitaarwerk van Tony. In de slowblues One Foot In The Blues doet het harde, en toch gevoelige, gitaarwerk denken aan dat van Gary Moore. Luister maar eens naar die fabuleuze gitaarsolo in dit nummer.
You Don’t Know is een heerlijk loom funky bluesrock nummer met soepele, losse grooves waarin qua volume een stapje terug wordt gedaan maar wel weer met een splijtende gitaarsolo. Het is alweer een tijdje terug dat ik een dergelijk indrukwekkende cover van Good Morning Little Schoolgirl hoorde. Tony’s verise klinkt loom, funky en hard en heeft een geluid dat mij aan BLT (Jack Bruce, Bill Lordan en Robin Trower) deed denken.
In het hoekig funkende Finger On Your Trigger zit het beste dat de bluesrock in de 70’s te bieden had verstopt. Daarna volgt een ontspannen versie van Eddie Vinson’s Mr. Cleanhead. Een eerbetoon aan de “kaalkoppen” onder ons met indringend priemend gitaarwerk. Ook de cover van Sonny Boy Williamson’s Checking On My Baby rockt lekker ontspannen met bijtend gitaarwerk.
Het contrast is groot met het traag bonkende en dreigende Texas Chainsaw met schurend en brandend gitaarwerk waar de slidegitaar van Mike Zito ook nog even langskomt.
Na de soepel swingende bluesrocker My Motor’s Running sluit Tony het album af met de prachtige soulblues ballad Those Are The Times met een hoog “Need Your Love So Bad” gehalte.

Liefhebbers van het betere bluesrock gitaarwerk weten wat ze moeten doen! Aanschaffen dit album! Verplichte kost!


Tracklist:
01. Taking It To The Street
02. Pack It Up
03. One Foot In The Blues
04. You Don’t Know
05. Good Morning Litte Schoolgirl
06. Finger On Your Trigger
07. Mr. Cleanhead
08. Checking On My Baby
09. Texas Chainsaw
10. Those Are The Times

Website: Tony Campanella


Ook op Blues Magazine ...