Tommy Z

Tommy Z – Blizzard Of Blues
Format: CD / Label: South Blossom Records
Releasedatum: 5 februari 2016

Tekst: Filip Heidinga

‘Blizzard Of Blues’ is alweer Tommy Z’ vierde studio-album, toch is hij bijna alleen lokaal bekend. Maar misschien komt daar met dit album wel verandering in. De zoon van een Vietnam veteraan speelt eigenlijk alleen in Amerika maar treedt ook regelmatig op voor de Amerikaanse soldaten in oorlogsgebieden. Daarnaast presenteert Tommy Z sinds vorig jaar zijn eigen radioprogramma. Maar wat mij betreft mag Tommy wel een tijdje stoppen met zijn radioprogramma om een lange tour door Europa te maken.

Het album ‘Blizzard Of Blues’ begint met een lekker rock n roll nummer genaamd Lover Girl. Door de mondharmonica van Jeremy Keyes klinkt het een beetje country maar de rock`n roll voert de boventoon. Deze style gaat nog even door met Going To A Party, een echt onvervalst Rock`n roll nummer die doet denken aan Chuck Berry. Memory Of Love begint dan weer als een echt blues nummer met een mooi gitaar intro. Tommy Z’ gitaar domineert het hele album maar bij dit nummer misschien wel het meest. En dat is absoluut geen straf, Tommy laat horen wat voor geweldige gitarist hij is. Het volgende Blues For K.P. is een wederom een echt bluesnummer, die maar liefst meer dan acht minuten duurt. Tommy Z neemt dus alle tijd om tijdens dit nummer weer zijn gitaar kunsten te laten horen maar laat ook horen over een echte bluesstem te beschikken. Het instrumentale Bag Of Cool is een lekkere cool jazz-bluesnummer, een mooie afwisseling. Het titelnummer Blizzard Of Blues is weer een echte gitaargedreven blues-rock nummer. Maar het volgende Miracle is weer totaal iets anders. Het jazzy, bijna pop-nummer, is een grote verassing op het album. Het is daarnaast een erg persoonlijk nummer met een prachtige tekst. Eén van de hoogte punten van het album. My Eyes (Keep Me in Trouble) is de enige cover van het album. Het nummer van Muddy Waters blijft dichtbij zijn origineel maar ondanks dat past wel erg goed op dit album. Het album wordt afgesloten met het instrumentale Al’s Groove, een lang nummer van bijna negen minuten, met vooral veel jazz invloeden. Een rustig nummer om het album mee af te sluiten.

Kortom: een sterk album die, mede door de vele stylen, geen moment verveeld. Tommy Z laat horen dat hij niet alleen een goede gitarist is maar ook een goede tekst schrijver. Een aanrader.

Tracklist:
01. Lover Girl
02. Going To A Party
03. Memory Of Love
04. Blues For K.P.
05. Bags Of Cool
06. Blizzard Of Blues
07. Miracle
08. My Eyes (Keep Me In Trouble)
09. Al’s Groove

Website: Tommy Z


Ook op Blues Magazine ...