Foto Recensie: Tommy Schneller – Smiling For A Reason

Tommy Schneller – Smiling For A Reason

Format: CD/ Label: Cable Car Records/ Release: 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Andre Wittebroek

Tommy  Schneller is een Duitse zanger saxofonist die in Nederland totaal onbekend is, maar in Duitsland  populair is in de jazz-. funk- en blueswereld. Op vele bluesalbums is hij te horen en nu heeft hij dan een CD  onder eigen naam gemaakt. Enkele jaren geleden speelde hij op het Grolsch Schoeppingen Bluesfestival met de band  Live 5 , waarin Henrik Freischlader gitaar speelt. En dat was een lekker swingend concert, prima festivalmuziek. Men speelde ook bluesnummers en die staan ook op deze CD en daarom  past het volgens mij wel in Bluesmagazine, ook al is het meer funky blues.

Tommy speelt saxofoon en zingt met een heel eigen geluid, meer als  een crooner, wat monotoon zonder echte uithalen. Het kabbelt lekker voort en past uitstekend bij de sfeer die deze muziek oproept.  Zoals men kan verwachten bij een , net als bij Layla Zoe, door Henrik geproduceerde CD speelt Henrik ook hier alle gitaar-, bas- en drumpartijen plus backing vocals. Verder schreef hij de meeste muziek en teksten.

De CD zit in een  stevige kartonnen  DigiPack met textbook. De CD opent met het ritmisch sterke Cleaning Lady Blues waaraan de blazers de soulfunky touch geven. Smiling For A Reason, You’re My Place To Be ( jazzy), Shaky Lies ( funky  Candy Dulfer) en Sweetest Touch (lekker up tempo) gaan in dezelfde lijn door zonder te vervelen. Dan volgt de slowblues Blues For The Ladies waarin het  warme, volle, zachte saxofoonspel de boventoon voert in combinatie met het  relaxte gitaarspel van Henrik ; een nummer om heerlijk bij weg te dromen. Can’t Go On This Way heeft weer meer ritme en reggeainvloeden komen aan bod in  het vrolijke Never Found Me A Girl. Twee slowbluesen (goed Nederlands?) besluiten de CD te weten Dog’s Life en als laatste het prachtige Get Closer een titelnummer van de CD Get Closer van Freischlader, een waardige afsluiter.

Conclusie: Ook al is dit geen pure blues- of bluesrock CD, er zitten veel blues-,  soulblueselementen in, overgoten met een funky sausje. Gewoon een lekkere ongecompliceerde   CD voor liefhebbers van warme volle tonen en minder geschikt voor liefhebbers van  scheurende saxofoons.

Line-Up
Tommy Schneller  (saxofoons, vocals)
Henrik Freischlader (gitaar,bas, drums, backing vocals)
Gregor Barrett (orgel)
Max Klaas (percussie)
Gary Winters (trompet)
Dieter Kuhlmann (trombone)

Tracklist:
01: Cleaning Lady Blues
02: Smiling For A Lady
03: You’re My Place To Be
04: Shaky Lies
05: Sweetest Touch
06: Blues For The Ladies
07: Can’t Go On This Way
08: Never Found Me A Girl
09: Dog’s Life
10: Get Closer

www.tommyschneller.com


Ook op Blues Magazine ...