Tommy Emmanuel & John Knowles - Heart Songs

Tommy Emmanuel & John Knowles – Heart Songs
Format: CD – LP – Digital / Label: Thirty Tigers – CGP Sounds
Releasedatum: 11 januari 2019

Tekst: Ella-Milou Quist

Twee van ’s werelds beste gitaristen, Tommy Emmanuel en John Knowles, hebben besloten hun krachten te bundelen en samen het album ‘Heart Songs’ uit te brengen. Emmanuel is twee keer verkozen tot ´Beste akoestische gitarist´ door lezers van Guitar Player Magazine, kreeg twee Grammy-nominaties en is in zijn geboorteland geëerd als een lid van de Orde van Australië. Knowles is een Grammy-winnaar, lid van de National Thumb Picker’s Hall Of Fame en redacteur van het gerespecteerde FingerStyle Quarterly.

Op ‘Heart Songs’ staan bekende liefdesliedjes die door Emmanuel en Knowles omgetoverd zijn tot prachtige volledig instrumentale akoestische gitaarversies. De mannen zetten de nummers hiermee in een nieuw daglicht. Ze klinken hetzelfde, maar toch ook anders, zonder hun grootsheid te verliezen. De melodieën klinken even vol, even compleet en even rijk als de originele versies, alleen zijn de arrangementen aangepast aan twee gitaren die de nummers vertolken. Zowel Emmanuel als Knowles zijn beiden geen notenpoepers die hun kunstje vertonen om erkenning te krijgen voor hun uitmuntende gitaarspel, nee, ze spelen deze songs omdat ze deze mooi vinden en hebben er met schitterende bewerkingen voor gezorgd dat ze de originele versies eer aan doen. Voor iedereen zijn de melodieën een feest van erkenning en zing of neurie je, ondanks dat de heren zelf niet zingen, de nummers zo mee.

Als een vurige tango zijn het gitaarspel van Tommy en John met elkaar verweven tot een passievolle, romantische dans. Het is intiem, intens en intrigerend. Ze versterken elkaars spel zonder dat de één de ander overheerst en dat is best bijzonder, want meestal waar twee gitaristen zijn, zijn er ook twee (grote) ego’s, maar daar hebben deze heren geen last van. Ze geven elkaar echt de ruimte en vullen elkaar perfect aan. Het leuke is dan ook dat er van hen allebei ook een eigen liedje op de plaat staat. After Paris is geschreven door Knowles en Eva Waits door Emmanuel. De rest van de songs zijn covers van onder andere The Bee Gees, Billy Joel en Hank Williams. Covers van zeer uiteenlopende artiesten die allemaal muziek in een ander genre maakten of maken. Toch hebben de twee gitaristen door hun goede bewerkingen,  uitstekende arrangementen en hun bijzondere benadering van de nummers het album tot één geheel weten te vormen. Het is sfeervol, puur en melancholisch en ze bewijzen met hun mooie vertolking van deze klassiekers dat de liedjes authentiek en tijdloos zijn. ‘Heart Songs’ is echt een juweeltje van een plaat.


Tracks:
01. Cold, Cold Heart – Hank Williams
02. How Deep Is Your Love – The Bee Gees
03. I Can’t Stop Loving You – Don Gibson
04. Somewhere – Leonard Bernstein (West Side Story)
05. I Can Let Go Now – Michael McDonald
06. Lullabye (Good Night, My Angel) – Billy Joel
07. After Paris – John Knowles
08. Walkin’ My Baby Back Home – Roy Turk & Fred Ahlert (Nat King Cole)
09. I Can’t Make You Love Me – Allen Shamblin & Michael Reid (Bonnie Raitt)
10. Where Is Love – Lionel Bart (Oliver!)
11. He Ain’t Heavy, He’s My Brother – Bobby Russell & Bobby Scott (The Hollies & Neil Diamond)
12. Eva Waits – Tommy Emmanuel
13. Turning Home (Live)
14. How Deep Is Your Love (Live)

Website: Tommy Emmanuel


Ook op Blues Magazine ...