Tommy Castro Presents: A Bluesman Came To Town

Tommy Castro
A Bluesman Came To Town

Label: Alligator Records
Release: November 2021
o.a. te bestellen via Bol.com

De eerste keer dat ondergetekende Tommy Castro live zag was op het Grolsch Schöppingen Blues Festival 2010. Uit mijn recensie: Rock and roll blues, funky blues, dance blues, soul blues geven een heerlijke groove. Swingende blazers, stuwende bas, loei strakke drums, pompend orgel maken het muzikale feest compleet. (zie recensie Blues Magazine).

Voor meer informatie over Tommy Castro, zie mijn interview met hem in Dortmund 17-02-2019.

Tekst: André Wittebroek

Nu ligt dan zijn nieuwste album A Bluesman Came to Town voor me.

Het is een conceptalbum geworden in samenwerking met producer Tom Hambridge over een jongeman die werkt op de boerderij en dan voor het eerst een bluesartiest live ziet spelen en hij is verkocht. Hij leert gitaarspelen en trekt rond als bluesmuzikant hopend op roem en geld. De teksten van de dertien songs gaan over het leven als rondtrekkende artiest met alle problemen, gevaren, verlangens en emoties die men dan ondervindt. Tot hij tot de conclusie komt dat wat hij zoekt, hij juist heeft achtergelaten…
Castro zegt dat het niet autobiografisch is maar dat hij veel ervan herkent en het allemaal gezien heeft tijdens het toeren.

Het album opent met Somewhere en meteen is die heerlijke, diepe groove er met die prachtig heldere stem. Slidegitaar en de mondharp van Jimmy Hall staan op de voorgrond. Een fijne opener. Groovend gaat het verder met het titelnummer A Bluesman Came To Town dat verwijst naar Crossroads van Robert Johnson: Mr, Johnson told him, you want my advice, get out of this town…New Orleans-stijl komt in Child Don’t Go, swingend piano en prachtige zang van Terrie Odabi, puntig gitaarspel en alles heerlijk ritmisch. Dan gaat het verder met de emotionele liefdesballade You Hold On To Me, waarin hij zijn geliefde mist en achtergelaten heeft. De soul knaller Hustle volgt. Deze stijl speelt hij live zo goed. Geweldige soul met funky blazers, stukje rapzang, fantastische groove: niet bij stil te zitten. Soul in de stijl van Sex-Machine van James Brown. Top! Het intro van I Got Burned doet mij direct denken aan Time After Time van Coen Wolters van zijn prachtige cd Broken Glass. Dezelfde lekkere shuffle. Pratende zang en gitaarspel in de stijl van Stevie Ray Vaughan in Blues Prisoner en dat is een mooie slow blues met rustig pianointro, heerlijke zang en werkelijk grandioos gitaarspel. Top, niets aan toe te voegen. Rock and Roll , dus uptempo, wordt het in I Caught A Break, heerlijk swingend. Women, Drugs and Alcohol wordt gekenmerkt door zware, diepe gitaar rifs en is een stevig rocksong en gaat over de gevaren en verleidingen op tour.
Draw The Line opent met sferische gitaarklanken, schitterend gezongen en heeft een wat psychedelische kant. Soulvol door de blazers wordt het weer in I Want To Go Back Home waarin de lange prachtige saxsolo van Deanne Bogart de hoofdrol heeft. Het voorlaatste nummer Bring It Back is weer stevig met rockende slide. De afsluiter is een reprise van de openingstrack Somewhere maar nu in een akoestische deltablues stijl met samenzang van Tommy en Jimmy Hall. Heerlijk rustig nummer en een mooi einde van een geweldig album.

Conclusie:

Met A Bluesman Came To Town heeft Tommy Castro een prachtig en gevarieerd album gemaakt. Het is achtenveertig minuten klasse muziek waaruit weer blijkt dat hij een geweldig gitarist, zanger en songwriter is en op dit album wordt hij bijgestaan door een topband. Verplichte aanschaf!

Line up:
Tommy Castro; Guitar and Vocals
Tom Hambridge: Drums, Percussion and Background Vocals
Rob McNelley: Guitar
Tommy MacDonald: Bass
Kevin mcKendree: Keyboards

Deanna Bogart: Saxes and hornarrangements op I Want To Go Home
Jimmy Hall: Harmonica and Background Vocals
Terrie Odabi:vocals
Keith Crossan: Saxes and hornarrangement op Hustle
Randy McDonald: Bass op Somewhere (Reprise)
Bowen Brown: Drums op Somewhere (Reprise)
Mike Emerson: Keyboards op Child Don’t Go and Draw The Line

Tracks:
01: Somewhere
02:A Bluesman Came To Town
03:Child Don’t Go
04:You To Hold On To
05: Hustle
06: I Got Burned
07:Blues Prisoner
08:I Caught A break
09: Women, Drugs And Alcohol
10: Draw The Line
11: I Want To Go Back Home
12: Bring It Back
13: Somewhere (Reprise)

Links: tommycastro.com


Ook op Blues Magazine ...