Tomislav Goluban – Velvet Space Love
Format: CD / Label: Spona Records
Releasedatum: 15 mei 2018

Tekst: Peter Marinus

Hoewel dit album te boek staat als het negende studioalbum van de Kroatische harmonicaspeler Tomislav Goluban lijkt het mij voor de bluesliefhebbers eerlijker om te zeggen, dat het beter was geweest als dit album op naam van Toni Staresinic had gestaan. Een eveneens Kroatische artiest, die in de electro-scene werkzaam is. Het album staat namelijk vol met allerlei vormen van electronische muziek waarin Tomislav Goluban zijn harmonicaspel verweeft. Bluesliefhebbers zullen daarom weinig met dit album op hebben.
En toch is het een wonderlijke mix, al die electroklanken met daar doorheen het warme, soms bluesy geluid van Tomislav’s harmonica.

De opener Zero Gravity bevat een woud van zwevende electronica waarin de harmonica opduikt met een warm, bluesy geluid. Dit traag bonkende nummer is in elk geval zeer apart. Op het eind van het album duikt er nog een remix van dit nummer op, voorzien van een dance beat, waarin de harmonica volledig ontbreekt. Space Drive bevat repetitieve Kraftwerk-achtige spacey electroritmes, die het decor vormen voor Tomislav’s broeierige harmonica en een zwevende slidegitaar. Ook dit nummer keert als harmonica loze remix terug.
Hoe moeten we My Jupiter’s Mistress nou noemen? Ambient blues? Het is in elk geval een nummer met zacht tikkende electroritmes, jazzy piano, zwevende synthesizer waarin de warm brullende harmonica een bescheiden rol speelt. Hypersleep Dream is gewoon een pure Ennio Morricone pastiche, compleet met operazang en een Toots Thielemans-achtig harmonica geluid.
Een zinderende slidegitaar en de bluesy harmonica openen 10_9_3, een nummer, dat zich ontwikkelt tot een bombastisch soort Vangelis nummer. Geheel onverwachts gaan we dan in The Busiest Woman I’ve Ever Loved over op soepel boppende jazz waarin Tomislav zijn bluesy geluid eindelijk kwijt kan. TSMK is wederom een Morricone-achtig nummer met twang gitaar en huilende harmonica. Ook dit nummer vind je terug als een remix aangevuld met een drum & bass geluid.
Tot slot staat er nog een cover van het Ennio Morricone nummer, Man With A Harmonica, op het album, die hier als iets als spaghetti-ambient klinkt.

Hoewel ik dit een zeer interessant project vind, kijk ik toch meer uit naar een echt bluesalbum van Tomislav Goluban.


Tracklist:
01. Zero Gravity
02. Space Drive
03. My Jupiter Mistress
04. Hypersleep Dream
05. 10_9_3
06. The Busiest Woman I’ve Ever Loved
07. TSMK
08. Till The End Of Space And Time
09. Zero Gravity (Remix)
10. Space Drive (Remix)
11. TSMK (Remix)
12. Man With A Harmonica

Website: Tomislav Goluban

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by