Tomi Leino Trio

Tomi Leino Trio – Hip Shootin’
Format: CD / Label: Homework Records
Releasedatum: 29 februari 2016

Ingezonden recensie door:
Tekst: Martin van der Velde

Finland het land van de 1000 meren, maar het telt ook haast even veel bluesbands. Naast gevestigde namen als Wentus Blues Band, Trick Bag, Jo Buddy, Ina Forsman en Pepe Ahlqvist is Tomi Leino al vele jaren actief met zijn Trio. Al eerder werd er aandacht in Blues Magazine aan Tomi Leino Trio gegeven. De destijds gerecenseerde cd ‘Get On Down’ kreeg het predicaat als goed bedoeld initiatief van niets meer dan een welwillend amateurbandje.
Zelf kon ik mij hier absoluut niet in vinden, hiermee werd de band tekort gedaan. Tomi Leino (zang, gitaar en mondharmonica) en companen, bassist, gitarist Jaska Prepula en Mikko Peltola zoeken het in de eenvoud in de muziek. Geen noten poeperij, waar je tegenwoordig mee overspoeld wordt, maar korte doeltreffende solo’s in dienst van het nummer. Het gehele opname proces wordt zo karig mogelijk gehouden om tot de essentie van de muziek te komen. Geen overdubs en oneindig veel effect apparatuur maar alles rechtstreeks live in gespeeld in de suprovox studio naar een 2 sporen recorder.
De cd ‘Hip Shootin`’ mag als een pareltje beschouwd worden, pure downhome blues van het zuiverste water. Naast eigen werk vertolk de band nummers van onder andere Little Walter en Frank Frost.
De sound van ‘Hip Shootin`’ mag dan iets steviger zijn dan zijn voorganger ‘Get On Down’ uit 2013 maar gaat nooit over de top. Deze op Homework Records uitgebrachte schijf laat je tien nummers genieten van old school blues. Niet voor niets dat mannen als Steve Guyger en James Harman zich laten begeleiden door Tomi Leino Trio wanneer ze in Scandinavië touren. Een absolute aanrader.

TOMI LEINO TRIO-"Hip Shootin'" cd clips 2016

Tracks:
01. Up The Line
02. Elaine
03. I’ve Got to Be with You Tonight
04. Rough Ride Woman
05. Hip Shooter
06. No More
07. Can’t Stop Loving You
08. (I Wanna) Play A Little While
09. Can’t Stand To See You Go
10. Jelly Roll King

Website: Tomi Leino Trio


Ook op Blues Magazine ...