Tom Principato – A Part Of Me

Formaat: CD / Label: DixieFrog / Distributie: Bertus / Release: Oktober 2010
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

De Amerikaanse, uit Washington DC afkomstige gitarist Tom Principato zit al geruim 40 jaar in het vak. In die tijd heeft hij al 22 Awards bij een gehaald, met de allerbeste gespeeld, en een status opgebouwd, waar menigeen zich aan kan spiegelen.
Het begon allemaal op 15 jarige leeftijd, toen hij gitaar ging spelen, en daarna kwam het in een stroomversnelling , waarbij hij met vele vrienden heeft gespeeld. Heel wat albums heeft onze vriend al op zijn naam staan, en vooral de live albums maken hele grote indruk. De stijl van Tom is veel meer dan Blues alleen. Hij combineert veelal ook Funky, Soul, jazz en Rock items in zijn nummers, wat zorgt voor lekker veel variatie.
Zijn stem vind ik af en toe een beetje Clapton achtig klinken.

Zijn gitaar spel is uit de kunst vind ik, en bevat zowel hele heftige dingen, als mooie ingetogen passages, met o.m invloeden als Clapton, Stevie Ray en ook Jimi Hendrix.
Dit nieuwe album ‘A part of me’ genaamd, is een zoektocht naar zichzelf en back to the Roots qua tijd. Hij staat stil in een aantal tracks bij het verlies, van vrienden, familie en loved ones wat resulteert dus in een zeer persoonlijk album.
Ook krijgt hij veel hulp van oud gediende en vrienden die hij heeft op gebouwd door de jaren heen, wat te denken van Sonny landreth, de Slide Master, en Willie Weeks op de bas natuurlijk, verder Chuck Leavell op de hammond en ook The Memphis Horns zijn aanwezig. Zo zijn er nog een paar gasten, en elk van hun geeft een mooie invulling op de nummers, zoals zij daarom bekend staan.
Het album kent 8 nummers, en is ook nog eens bijzonder omdat het allemaal originals zijn dus, en dat is voor het eerst. Tom laat zien dat hij nog zeer meetelt in de scene en staat vooral zijn mannetje wel, wat iedereen zelf kan aanschouwen op het podium wat hij binnenkort gaat betreden in ons land (zie data hieronder of kijk op de concert agenda).
Ik zei het al, Live is deze man groots.

Even wat dingen er uit halen qua tracks dan.

Opener Don’t wanna Do it, een lekkere Blues rock nummer met heerlijk slide van Sonny in het nummer. Klinkt een beetje als Clapton vind ik.
Dan Funky Stuf in Sweet Angel met een Rumblin’ Hammond er in. De derde track is de titel track van het album Part of me, een pracht bluesey soul ballade met oh zo mooi gitaar werk er in. Had zo ook van Dicky Greenwood kunnen wezen. mooi vooral ook. dan nummer 4: Down in Louisiana, U raad het al, heerlijk New Orleans stuff, funky en heerlijke key’s er in en dan excellent gitaar werk. Dan volgt er een soort van jazzy instrumentaal stuk en vervolgens in de afsluiter welke uit 2 delen bestaat Stranger’s Eyes dus, een Steely Dan achtige sound, en vervolgens komt Ry Cooder om de hoek kijken.

Dit is een album wat meer geeft dan Blues alleen, maar dat doet deze man al jaren, erg de moeite waard weer, en gaat hem zien , want deze man is een artiest van zeer hoog formaat, en dit album mag er zeker wel wezen.

Tracks

01. Don’t Wanna Do It
02. Sweet Angel
03. Part Of Me
04. Down The Road
05. Down In Louisiana
06. Back Again
07. Stranger’s Eyes part one
08. Stranger’s Eyes part two

Internet : www.tomprincipato.com


Ook op Blues Magazine ...