Todd Rundgren – White Knight
Format: CD – Vinyl / Label: Cleopatra Records
Releasedatum: 12 mei 2017

Tekst: Peter Marinus

Todd Rundgren is een grootheid in de rock wereld. Hij begon in de 60’er jaren in de  garage pop band the Nazz en ging hierna op de solo toer. Opvallend hieraan was dat hij zijn albums vaak in zijn eentje opnam, met af en toe wat gastmusici. En de albums ‘A Wizard A True Star’ en ‘Something/Anything’ staan nu nog te boek als klassiekers. Ook leverde hij flink wat albums af met zijn band Utopia, die progressieve rock koppelde aan Beatles-achtige rock. De voorliefde voor Philadelphia soul was ook vaak duidelijk hoorbaar in de muziek van Todd.

Dat is ook het geval op zijn nieuwste album ‘White Knight’. Soms moet je goed luisteren om tussen al het electro en synthesizer geweld de soul invloeden te kunnen horen. Todd nam ook dit album vrijwel in zijn eentje op met hier en daar wat muzikale gasten. En dat zijn niet zo maar eerste de beste gasten.
Zo is Daryl Hall (ja, hij van Hall & Oates) te horen in een vocaal duet met Todd in Chance For Us. Een funky nummer dat soms deed terug denken aan de Todd klassieker Can We Still Be Friends. In dit nummer ook een prima sax solo van Bobby Strickland, die we in het verleden ook tegen kwamen op het ‘Piranha Blues’ album van Neal Schon.
Een andere legende, Donald Fagen, treedt aan in Tin Foil Hat. Natuurlijk kennen we hem van Steely Dan. En het geluid van deze band wordt door Todd door de electromachine gehaald met als resultaat een prima jazzy nummer. Joe Walsh is te horen in het prachtig zwevende pop nummer Sleep. Iets minder bekend is Moe Berg, zanger van de band Pursuit Of Happiness. Hij is te horen in Let’s Do This, een power pop nummer dat de tijden van Utopia weer doet herleven.
Industrial rock grootheid Trent Reznor (van de band Nine Inch Nails) kom je tegen in het beklemmende Deaf Ears, dat elementen uit de drums & bass, industrial rock, world music en soul combineert.
De meest verrassende bijdrage komt van soul zangeres Bettye Lavette. Haar rauwe soul strot komt met het grootste gemaakt boven al het electro en synthesizer geweld van Todd uit in Naked & Afraid. Zoals op vrijwel elk Todd album staan er ook nummers op waarop Todd de plank compleet mis slaat. Dat is op dit album het nummer Look At Me met hip hop artiest Michael Holman. Een chaotische mix van hip hop en house waar ik echt helemaaal niets mee heb. Dat hip hop wel degelijk kan passen in een Todd nummer bewijst I Got Your Back met DaM Funk (ex-Nite Funk). Hier worden de raps prima in een loom swingend Todd nummer ingepast.
Het album wordt op een knallende wijze afgesloten met het nummer This Is Not A Drill waarin gitarist Joe Satriani scheurend de hoofdrol voor zich op eist. Verder doen ex- Utopia leden Kasim Sultoab en Prairie Prince mee in dit nummer.

Misschien moet je even door al het electro geweld heen bijten om er achter te komen dat Todd met dit album gewoon weer een uitstekend album heeft afgeleverd waarop weer de nodige Todd klassiekers in spé staan.

Tracklist:
01. Come
02. I Got Your Back
03. Chance For Us
04. Fiction
05. Beginning (Of The End)
06. Tin Foil Hat
07. Look At Me
08. Let’s Do This
09. Sleep
10. That Could Have Been Me
11. Deaf Ears
12. Naked & Afraid
13. Buy My T
14. Wouldn’t You Like To Know
15. This Is Not A Drill

Website: Todd Rundgren


Ook op Blues Magazine ...