Todd Rundgren – All Sides Of The Roxy
Format: 3CD – Digital / Label: Cherry Red Records – Esoteric Recordings
Releasedatum: 23 februari 2018

DEZE RUNDGREN IS VOOR DE ECHTE FANS

 Tekst: Bert Ruisch

‘All Sides Of The Roxy’ is de nieuwste uitgave in de Todd Rundgren Archive Serie en de derde op het Esoteric Label. De uitgave bevat op de eerste twee cd’s een volledig concert van 23 mei 1978 en werd op die datum nation wide uitgezonden via een netwerk van FM muziekstations in Amerika.
Delen van het concert waren al eerder opgenomen en op verschillende momenten uitgebracht, maar dit is de eerste keer dat het volledige concert is opgenomen. Daarnaast zit er nog een derde cd in de clamshell verpakking met soundboard opnames van andere avonden uit dezelfde serie concerten. Er werd namelijk een serie concerten gegeven door Rundgren, die voor de gelegenheid gezelschap had van een scala aan rocksterren om hem terzijde te staan en deel te nemen aan deze gebeurtenis.
Onder hen o.a. Stevie Nicks, Hall & Oates, Rick Derringer, Spencer Davis, Chris Farlowe en Kasim Sulton van Utopia, terwijl de MC de befaamde Wolfman Jack was. Amerika’s meest beroemde deejay ever! Dat er zulke grote namen, zeker in die tijd, meededen is niet zo verwonderlijk.
Waar veel mensen Todd Rundgren niet of nauwelijks kennen als uitvoerend artiest, zullen er velen zijn die hem, vaak zonder het te beseffen, kennen als schrijver van fantastische popsongs als Can We Still Be Friends en Hello It’s Me en als top-producer voor artiesten als Meatloaf (o.a. ‘Bat Out Of Hell’), Grand Funk Railroad (‘We’re An American Band’) en The Tubes (‘Remote Control’), maar de lijst is nog veel langer.
En niet te vergeten als de grote man, producer en stuwende kracht achter Utopia, de band waar hij z’n zwaardere, meer hardrock-achtige werk kwijt kon en kan.

Deze concerten, die allemaal plaatsvonden in The Roxy in mei 1978, waren showcase concerten waarbij de artist in residence een overzicht geeft van zijn eigen werk en dus werd er hoofdzakelijk werk uitgevoerd van Rundgren solo, waarbij behoorlijk veel werk van z’n toen net nieuwe plaat ‘Hermit Of Mink Hollow’ en rustiger werk van Utopia werd gespeeld. De hits werden uiteraard ook niet vergeten, maar ook een incidentele cover kwam aan bod.
De geluidskwaliteit van het concert is heel behoorlijk. Beter zelfs dan van de derde cd, met de soundboard songs, en bevat nummers die verder zelden of niet live vertolkt werd, zoals Bread en You Cried Wolf van ‘Hermit’, met op de derde cd prachtige uitvoeringen van Determination en Lord Chancellor’s Nightmare Song.

 De grote vraag is wat je met deze box moet als je Rundgren nog niet of nauwelijks kent als uitvoerend artiest. Ik denk dat je hem voorlopig links moet laten liggen en op Spotify of een van de andere streaming diensten of iTunes eerst maar eens even wat studioplaten van hem moet gaan beluisteren, zeker uit de jaren 70 en 80, maar ook van Utopia wanneer je houdt van wat steviger werk. Waarschijnlijk zul je daarna deze set beter waarderen of je bent definitief afgehaakt. Ik haak niet af. Ik ben al decennia een groot fan van hem. Als uitvoerend artiest, maar ook als producer.
En zelfs ik moet erkennen dat z’n zang op deze cd’s niet best is, zeker niet tijdens de eerste nummers van het concert. Duidelijk gevalletje van stem niet opgewarmd. Dat betekent dat het in elk geval een eerlijke productie is geworden, want er is niet overgedubt of, nog erger, overnieuw ingezongen. Als je erbij geweest bent wil je dit hebben, maar ik denk dat er niet veel Europeanen bij waren. Toch is het wel degelijk een hebbedingetje voor de liefhebbers van iets speciaals.

Todd Rundgren is een muzikaal fenomeen en een virtuoos muzikant, bandleider en producer en de cameo’s en actieve bijdragen van de bovenvermelde collega musici maken dit natuurlijk nog meer de moeite waard.

Luister naar de introductie door Wolfman Jack:


En naar het prachtige Hello It’s Me:


Als je de moeite neemt om de hele box, of op z’n minst het concert, te beluisteren zul je tot de ontdekking komen dat je veel meer van hem kent, dan je had gedacht.

Tracklist:
CD 1:
01. Wolfman Jack Introduction
02. Real Man
03. It Wouldn’t Have Made Any Difference
04. Love of the Common Man
05. Lady Face
06. Love in Action
07. Never Never Land
08. You Cried Wolf
09. Range War
10. Bread
11. Can We Still Be Friends
12. Black Mariah
13. Don’t You Ever Learn?
14. Sometimes I Just Don’t Know What to Feel
15. Black and White

CD 2:
01. A Dream Goes on Forever
02. Medley: I’m So Proud / Ooh Baby Baby / La La Means I Love You / I Saw the Light
03. Eastern Intrigue
04. Initiation
05. Couldn’t I Just Tell You
06. Band Introductions
07. Hello It’s Me
08. Hang on Sloopy
09. She’s Gone
10. Just One Victory

CD 3:
01. Real Man
02. It Wouldn’t Have Made Any Difference
03. Love of the Common Man
04. Lady Face
05. Love in Action
06. The Lord Chancellor’s Nightmare Song
07. You Cried Wolf
08. Can We Still Be Friends
09. Bread
10. The Verb “to Love”
11. Medley: I’m So Proud / Ooh Baby Baby / La La Means I Love You / I Saw the Light
12. Determination
13. Hello It’s Me
14. Love Is the Answer
15. Just One Victory

De website laat nu alleen tourdates zien: Todd Rundgren
Facebook laat meer zien: https://www.facebook.com/toddrundgren/


Ook op Blues Magazine ...