Tiny Ruins – Olympic Girls
Format: CD – LP – Digital / Label: Marathon Artists
Releasedatum: 1 februari 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Op 24 februari van dit jaar overleed Mark Hollis, ooit de zanger van Talk Talk. Met die band maakte hij in de jaren tachtig klassiekers als ‘The Colour of Spring’ en ‘Spirit Of Eden’. Albums die toentertijd met verwarring werden onthaald maar inmiddels gelden als klassiekers. Muziek die het begin van de postrock inluidt.

Bizar toeval dat het nieuwe werk van Tiny Ruins enkele weken voor het overlijden verscheen. Deze band toont zich muzikaal als erfgenaam van het latere werk van Hollis. ‘Olympic Girls’ is album drie voor wat ooit als solo project van zangeres Hollie Fulbrook begon. Na het debuutalbum verzamelde ze anderen om zich heen.
De overeenkomst tussen Talk Tak en Tiny Ruins is impressionistische klankbeeld. Brede vegen muziek die al met enkele instrumenten een vol geluid maakt. Verstilde muzieknoten die als trage wolken op een zomerdag voorbij komen, met melodieën die als zwoel zomerbriesje de luisteraar omhullen. Het lege minimalistische karakter precies goed, onmogelijk om te bedenken welke wending er nog aan toegevoegd zou kunnen worden.

Maar waar het werk van Talk Talk een voortjagende onderhuidse spanning kende blijft Fulbrook met haar band relaxt en kabbelend. Bij oppervlakkig luisteren zou het album plots aan je voorbij kunnen gaan. De muziek  zit op de punt korter bij Norah Jones dan werkelijke innovatieve verassing. Enige aandacht is wel vereist om optimaal van de muziek te kunnen genieten.


Tracklist:
01. Olympic Girls
02. School Of Design
03. How Much
04. Sparklers
05. Holograms
06. Kore Waits In The Underworld
07. Bounty
08. One Million Flowers
09. My Love Leda
10. Stars, False, Fading
11. Cold Enough To Climb

Website: Tiny Ruins

Deze maand geeft de band twee concerten in ons land:
21.03 – Cinetol,Amsterdam
22.03 – Rotown, Rotterdam


Ook op Blues Magazine ...