Tiny Legs Tim

Tiny Legs Tim – Stepping Up
Format : CD / Label : Sing my Title
Release 27 februari 2015

Tekst: Gerrit Schinkel

Tim De Graeve is in 1978 geboren en groeide op in de Vlaamse Westhoek op een afgelegen boerderij. Op zijn 6e jaar ontdekte hij de platenverzameling van zijn vader die de hele collectie van Bob Dylan omvatte en alle grote bluesgoden. Zijn liefde voor de blues was dus al vroeg geboren. Op zijn 15e stond hij voor het eerst op een podium, werd leraar en in zijn vrije tijd speelde hij in verschillende bandjes. Daarna sloeg het noodlot toe en kreeg hij ernstige gezondheidsproblemen. Nadat hij in 2008 definitief de ziekenhuisdeuren achter zich dicht had geslagen bleek dat de muziek een louterende werking had uitgeoefend. Tiny Legs Tim was geboren.

Onder de artiestennaam Tiny Legs Tim is hij sindsdien een graag geziene gast op de Belgische podia. In 2010 verscheen in eigen beheer zijn eerste ep ‘They say small birds don’t fly too high’ en nog geen jaar later zijn debuutalbum ‘One Man Blues’. Eind deze maand verschijnt zijn 3e album ‘Stepping Up’ dat op 27 februari a.s. in Brussel (Ancienne Belgique) officieel wordt gepresenteerd.

Stepping Up is een echt bandalbum. De sound van het album varieert van rhythm & blues, boogie en swamp tot invloeden uit New Orleans. De opener Heart Of The City begint meteen al met een lekker gitaarintro. Het titelnummer is een midtempo deltablues, lekkere slide en een goede ritmesectie (bassist René Stock en drummer Frederik Vanden Berghe). Het tempo wordt opgevoerd in de bluesrocker I Got Something met een huilende mondharmonica van Steven Troch. Dat er in de platenkast van zijn vader ook lp’s van Muddy Waters hebben gestaan lijkt mij wel zeker als je luistert naar Keep Me Satisfied, met die prachtige slide. De slidegitaar is ook prominent in de slowblues Big City Blues. Get It Back, So Long So Long en When I’m Gone zijn midtempo nummers waarin Tiny Legs Tim wederom bewijst uitstekend gitaar te kunnen spelen en goed te kunnen zingen. Walk With The Devil is weer een regelrechte bluesrocker. If & Why tenslotte is een mooie afsluiter, mooi gezongen en subtiele begeleiding.

Conclusie:
Tiny Legs Tim maakt met ‘Stepping Up’ zijn faam als Belgische bluestopper helemaal waar. Het album bevat tien originele songs met diepe eerbied voor de authentieke bluestraditie.

Tiny Legs Tim is de komende maanden weer volop live te bewonderen. Voor meer info zie www.tinylegstim.com

Tracks:
01. Heart of the city
02. Stepping up
03. I got something
04. Keep me satisfied
05. Big city blues
06. Get it back
07. Walk with the devil
08. So long so long
09. When I’m gone
10. If & why