TINSLEY ELLIS - TOUGH LOVE

Tinsley Ellis – Tough Love
Heartfixer Music (eigen beheer). 3 februari 2015


Door: Walter Vanheuckelom

Tinsley Ellis werd geboren in Atlanta Georgia op 4 juni 1957 en groeide op in Florida. Op achtjarige leeftijd begon hij gitaar te spelen. In zijn tienerjaren ontdekte hij de blues en bluesrock dankzij Britse bands als The Yardbirds, The Animals en Cream. Toch waren de drie King’s zijn echte idolen en Tinsley bracht uren door met hun muziek te beluisteren en te bestuderen. In 1975 keerde Ellis terug naar Atlanta waar hij eerst bij de gruizige blues band The Alley Cats speelde en vanaf 1981 bij The Heartfixers. Deze laatste band behoorde toen bij de top van de Atlanta muziekscene.

Na twee albums met The Heartfixers besliste Ellis om het solo te proberen. Hij tekende een platencontract bij Alligator Records en in 1988 verscheen zijn debuutalbum ‘Georgia Blue’. Critici waren lovend over deze plaat en Tinsley had dadelijk een hele schare fans. Men sprak toen van een nieuwe gitaarheld en hij werd een paar jaar later zelfs naast mannen als Stevie Ray Vaughan en Johnny Winter geplaatst. De jaren bij Alligators Records, waar hij een vijftal albums uitbracht, waren een heel goede periode voor Tinsley, toch verliet hij dit label en tekende einde jaren negentig bij Capricorn Records. Op dit label bracht hij in 2000 het album ‘Kingpin’ uit en daarna ging het label failliet. Hij moest opnieuw uitkijken naar een nieuw label en dat werd Telarc, waar hij twee albums uitbracht, namelijk ‘Hell Or High Water’ in 2002 en ‘The Hard Way’ in 2004. Beide albums zijn bluesrock albums die doordrenkt zijn met soul.

Toch keert hij terug naar Alligators Records en in 2005 verscheen het erg goede live album ‘Live Highwayman’. Er volgden nog twee studio albums bij Alligator Records en in 2013 richtte Tinsley zijn eigen label Heartfixer Music op. Nog datzelfde jaar verscheen ‘Get On It’. In 2014 was er dan ‘Midnight Blue’ en dit jaar het nieuwe album ‘Tough Love’. Tien nieuwe songs geschreven door Tinsley. Het album is opgenomen in de Rockhouse Studio in Franklin en gemixt door Kevin McKendree, die het eveneens het toetsenwerk op het album verzorgt. De andere muzikanten op het album zijn Lynn Williams op drums en Steve Mackey op de bas gitaar.

Zeven jaar van liefde die plots verdwijnt na een one night stand en de pijn die daaruit voortvloeit, dat is het thema van het openingsnummer ‘Seven Years’. Een rustig bluesnummer met Latino en soul invloeden. Het gitaarwerk van Ellis vertoont veel gelijkenis met dat van Robert Cray en daar is zeker niets mis mee. Het heel erg dansbare ‘Midnight Rider’ is een Texas bluesnummer met fijne en pittige gitaarriffs. De honkytonk orgelklanken van Kevin McKendree geven het nummer een extra warme swung mee en de stuwende baslijnen van Steve Mackey zorgen er voor dat het nummer uitnodigt om te bewegen. In de soulvolle ballade ‘Give It Away’ valt vooral de akoestische slidegitaar op. Het geeft de song een Allman Brothers gevoel.

Tinsley heeft van deze ‘Tough Love’ een heel gevarieerde cd gemaakt. Met ‘Hard Work’ brengt hij weer een andere stijl. Een zwierige rocker waarin Ellis zingt dat werk belangrijk is en dat het moeilijk is om een degelijk leven te leiden wanneer je geen werk hebt. De frisse gitaarriffs en de slidegitaar zorgen voor een aangename wisselwerking. Heel gevoelig en vol passie zingt Tinsley de soulvolle bluesballade ‘All In The Name Of Love’. Jim Hoke op saxofoon en Steve Herrman op trompet versterken samen met Kevin McKendree zijn weergaloos toetsenwerk het soulgehalte in dit nummer. Ellis zorgt met korte fijne gitaarriffjes voor de extra toets.

Met een lange dirty gitaarintro begint Tinsley aan de slowblues ‘Should I Have Lied’. Hier horen we dat de gitarist nog duidelijk invloeden heeft van BB King en Eric Clapton. Het tempo wordt omhoog geschroefd voor de strakke rocker ‘Leave Me’. Het nummer wordt gedragen door de orgelklanken van McKendree en samen met het knappe vingerwerk van Ellis bouwen ze beiden een heel knap einde aan dit nummer. In het moerassige, grommende ‘The King Must Die’ laat de gitarist zijn gitaar lekker janken. De ritmesectie met drummer Lynn Williams en bassist Steve Mackey geven de song de broeierige strakke sound mee. Ook de traditionele 12barblues komt op ‘Tough Love’ aan bod met ‘Everything’ dat een rockabilly randje heeft. Het enige dat me aan dit nummer kan bekoren is het uitstekende blaas en zuigwerk van Ellis op de mondharmonica.

https://youtu.be/NGXpF0dBoV0

Geef me dan maar de knappe afsluiter ‘In From The Cold’ dat op overtuigende wijze gezongen wordt en waarin de gitaar van Ellis vet en splijtend is. Hij speelt op deze song ook de Wurlitzer piano en toetsenist Kevin McKendree horen we hier op een Mellotron. Zonder meer het beste nummer op dit album. Mooi opgebouwd en misschien wel de beste song die Ellis ooit geschreven heeft. ‘Tough Love’ is een heel genietbaar album om naar te luisteren, met een paar erg mooie nummers, zoals ‘In From The Cold’, ‘Seven Years’ en ‘Should I Have lied’.

1. Seven Years 4:17
2. Midnight Ride 4:40
3. Give It Away 4:16
4. Hard Work 3:06
5. All In The Name Of Love 5:07
6. Should I Have Lied 4:03
7. Leave Me 5:03
8. The King Must Die 5:12
9. Everything 4:01 $0.99
10. In From The Cold 6:08

 


Ook op Blues Magazine ...