Tinsley Ellis - Devil May Care (album cover)

Tinsley Ellis – Devil May Care
Format: Cd, vinyl, digital
Label: Alligator records
Release: 21 januari 2022

Tekst: Jos Verhagen

Tinsley Ellis prijkt al jaren op mijn wensenlijstje, hij is een van die blues mannen die ik graag eens live zou willen zien spelen. De man maakt met zijn spel en zijn stem bij mij altijd wat los. Het is iets dat sommige artiesten met je kunnen doen, het is een gevoel dat men wel zal herkennen.

Tinsley Ellis is een blues artiest die veel “ on the road” is, zo staan er voor de eerste 3 maanden van 2022 maar liefst 36 shows op het programma. Je kunt je voorstellen dat de Corona pandemie en lockdown hem dan ook zwaar opbrak. Net begonnen aan zijn tour om het album Ice Cream to Hell te promoten moest hij alweer naar huis. Hij gebruikte de lockdown goed en schreef een ongelofelijke aantal van 200 nieuwe nummers. Na schaven en sleutelen bracht hij deze terug tot de tien songs voor het album Devil may care, welke hij met co-producer Kevin McKendree opnam in de Rock house recording studio in Franklin Tennessee.

Devil my care opent met One less reason en Right down the drain, twee songs met die typische Ellis signature; fijn voor de fans, je voelt je meteen thuis in het album. Een album vol met gevarieerde solo’s, wat slide werk en verder ingevuld met smaakvolle blazers en keyboards. Tinsley Ellis zijn sterke wapen is o.a. de Blues ballad en hij verwent ons met het tergend mooie Don’t bury our love, prachtig opbouwend naar de solo om vervolgens bijna smekend zijn geliefde te vragen te blijven. De volgende beauty is Just like rain, mooie akoestisch rifje, wat Hammond en afgerond met een subtiele solo. Een heerlijk nummer om bij weg te dromen. Met de derde en afsluitende blues ballad Slow train to hell, tovert Tinsley er een hartverscheurende song uit. Voort deinend op een lome trieste melodielijn is Slow train to hell voorzien van met pijn en emotie doordrenkt zang en gitaarspel, hier hoor je de meester aan het werk. Het frivole JuJu daarentegen, is een swingende meezinger met hier een mooie wisselwerking tussen co-producer en toetsenist Kevin McKendree en Tinsley. Stepping up en 28 days zijn wat steviger blues rockers die het juiste tegenwicht bieden aan de ballads en het album gevarieerd houden.

Tinsley Ellis laat ons al 4 decennia genieten van zijn muziek en er zit nog geen sleet op. Devil my care is een gevarieerd album en een mooie opener van het nieuwe blues jaar.

 
Tracklist:
1. One Less Reason
2. Right Down The Drain
3. Just Like Rain
4. Beat The Devil
5. Don’t Bury Our Love
6. Juju
7. Step Up
8. One Last Ride
9. 28 Days
10. Slow Train To Hell


Ook op Blues Magazine ...