Recensie: Tinez Roots Club – Have You Heard?!

Tinez Roots Club – Have You Heard?!
Format: CD / Label: Rootz Rumble
Releasedatum: 5 maart 2017

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met Concert Monkey (http://www.concertmonkey.be/)

Tinez Roots Club werd einde 2008 opgericht door Martijn ‘Tinez’ van Toor en in januari 2009 werd het eerste album ‘Something You Got’ opgenomen in de New Road Studios samen met zijn 48Special bandleden. Op 29 april verscheen het album. Kort daarna besloot Martijn om de line up van de band te veranderen. Geen contrabas en gitaar meer, alleen nog een tenor en een bariton saxofoon, een Hammond B3 en drums. Op 1 augustus 2009 speelde Tinez Roots Club hun eerste concert in de nieuwe bezetting en op 29 oktober nam van Toor zijn debuutalbum opnieuw op, nu zichzelf op tenor sax, Koen Schouten op bariton sax, Wolfgang Roggenkamp op Hammond en Henk Punter op drums. In augustus 2010 verscheen de opvolger ‘Almost Nasty’, het album kreeg goede recensies en er volgden drie jaar lang een hele reeks concerten. Na het Zwarte Cross Festival in 2014 besloot de band om op te houden. Tinez besloot om een pauze in te lassen en hij voegde zich bij Little Steve & The Big Beat. Ook met andere artiesten zoals met Rusty Pinto (mei 2015) en Alex Schulz & Big Pete (januari 2016) verscheen van Toor op het podium. Ondertussen bleef Martijn werken aan nieuw materiaal en in de eerste helft van 2016 vonden er repetities plaats voor een nieuw Tinez Roots Club album. De bezetting was nieuw en we kregen Evert Hoedt op bariton sax, Rob Geboers op Hammond en Andreas Robbie Carree op drums. Met deze bezetting trok Martijn ‘Tinez’ van Toor in september 2016 naar de Roots House Studio in Hechtel, met BJ Biesmans als producer. Het resultaat verscheen op 5 maart 2017 en kreeg de titel ‘Have You Heard?!’. Het derde album van Tinez Roots Club bevat dertien nieuwe originele songs die allemaal door Martijn van Toor geschreven zijn.

Het album  ‘Have You Heard?!’ opent  met JP Boogie, zoals de titel al laat vermoeden is dat een swingende boogie waarop je al dadelijk de beentjes kan uitslaan. Buiten het krachtige en opzwepende werk van de saxofoons is er ook nog plaats voor een schitterende Rob Geboers die op het Hammond B3 dadelijk furore maakt met zijn imposant toetsenwerk. De toon van het album is meteen gezet. Het tempo blijft hoog in het erg soulvolle Please Tell Me, waarin vooral Martijn van Toor op zijn tenor sax en Evert Hoedt op bariton sax zich in de kijker blazen. Andreas Robbie Carree op drums zorgt voor de vette swingende groove en Rob Geboers beperkt zich hier voor het grootste gedeelte tot de begeleiding van het nummer, toch laat hij kort maar erg krachtig van zich horen. Met de titeltrack Have You Heard? blijft het kwartet op zijn swingende elan verder gaan. De twee saxofoons dienen elkaar van vraag en antwoord en geven zo het nummer nog een extra touch mee. Het grote verschil met zijn drie voorgangers is dat in Cast Away Your Spell ook gezongen wordt. Martijn van Toor blijkt over een goede stem te beschikken in deze song met een vintage sound. Het tempo wordt terug de hoogte ingejaagd voor This Cat, waarin de blazers weer de hoofdrol opeisen. Ant Eater heeft een aanstekelijk Zuid Amerikaans ritme. Tijdens de orgel intro van Going To The Church krijgen we de indruk dat we in de kerk zitten. Dat verandert wanneer de andere instrumenten hun intrede doen. Dan wordt deze Going To The Church een mooie soulvolle song met steeds veranderende sfeer en ritmewisselingen.

Drummer Andreas Robbie Carree is met zijn stomend slagwerk heel bepalend voor de sound in Rock Baby Rock. Ook Rob Geboers toont zich van zijn beste kant met imposant werk op de toetsen. What You Do To Me heeft een heerlijke drum intro en Andreas blijft ook in de rest van het nummer nadrukkelijk aanwezig met erg knap slagwerk. Het tweede gezongen nummer is de ballade So Hard To Love You, waarin de geweldige sax solo je raakt tot in de kleinste vezel van je lichaam. Na dit rustig intermezzo worden alle registers weer opengetrokken tijdens het swingende Chimpanzee, dat bij momenten aan ‘When The Saints Go Marching In’ doet denken. De titel We’re Gonna Rock verraadt al welke muziek er aankomt. Pure rock’n roll met een uitgelaten Rob Geboers op toetsen die zijn vingers als een wervelwind over de toetsen laat gaan. Tijdens de sensuele, trage afsluiter Indeed I Do is het net of je meer dan een halve eeuw terug in de tijd wordt geslingerd en in een nachtclub in New Orleans terecht komt. Tinez Roots Club heeft met hun nieuwe album ‘Did You Heard?!’ een aangenaam album op de markt gebracht. Voor de liefhebbers van de saxofoon is dit album a must have. Voor andere muziekliefhebbers is dertien, meestal instrumentale, songs met de saxofoon in de hoofdrol misschien wel iets te veel.

Ttracks:
01. JP Boogie
02. Please Tell Me
03. Have You Heard
04. Cast Away Your Spell
05. This Cat
06. Ant Eater
07. Goin’ To The Church
08. Rock Baby Rock
09. What You Do To Me
10. So Hard To Love You
11. Chimpanzee
12. We’re Gonna Rock
13. Indeed I Do

Line-up:
Martijn ‘Tinez’ van Toor – Tenor sax;
Evert Hoedt – Baritone sax;
Rob Geboers – Hammond B3;
Andreas Robbie Carree – drums

Special guests:
Pier Borkent: trumpet
Erik Hanegraaf: percussion

Website: Tinez Roots Club

 

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Concertverslagen
Sort by
19 maart 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe