Timo Gross - Landmarks

Timo Gross – Landmarks
Release: 4 oktober 2013. Label: Fuego

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Ze vergezelden hem en hielpen hem door zware tijden heen zoals hij het zelf omschrijft. Op zijn nieuwe album vertolkt Timo Gross 11 covers van nummers die hem hebben beïnvloed danwel geraakt hebben. Een release met eigen persoonlijke monumenten.

Timo Gross is met zijn band winnaar van de Prijs van de Duitse Record Critics en tourt voornamelijk in Duitsland. Zijn nieuwe release Landmarks is live opgenomen in de Schorpps Andy Schiller Studio in Karlsruhe. De band bestaat uit Franz Eichberger op drums, bassist Chris Gajny, gitarist Manuel Bastian en Markus Lauer op Hammond.

‘Deze songs hebben me mijn hele leven begeleid, het was tijd ze de blues te geven’ zegt Gross. Want hoewel sommige nummers op het eerste gezicht niets met blues te maken hebben, kleurt Gross ze in met zijn interpretaties in de blues.

Wat is er op de plaat te vinden? Covers die eerder uitgevoerd zijn (en in sommige gevallen ook geschreven) door onder anderen The Allman Brothers (You Don’t Love Me), Sam & Dave en Bonnie Raitt (I Thank You), Eric Clapton (Driftin’ Blues), J.J. Cale (I’ll Make Love To You Anytime), James Taylor (Sweet Baby James ) en heel verrassend Cameo (Word Up) en Prince (Alphabet Street)

Een aantal nummers krijgt een lome bluesbehandeling, zoals bijvoorbeeld het dreigende Infected, het rollende Homesick of het emotioneel beladen Sweet Baby James. Ook staan er een songs op gedrenkt in een up-tempo blues, zoals You Don’t Love Me en I Thank You. Soulvol is dan weer Be Good, funky Alphabet Street en mijn persoonlijke favoriet is loeihard-met-de-stereo-op-tien Driftin’ Blues. De enige minder goede cover is Word Up, maar dat is vooral omdat ik het nummer al te vaak in het origineel gehoord heb en niet meer kan horen.

Landmarks is een plaat met vrijwel alle nummers voorzien van een verrassende bluesinjectie.

01. Infected  (The The)
02. Homesick (Buddy Buie, J.R. Cobb)
03. You Don’t Love Me  (Willie Cobbs)
04. Walk Through The World With Me  (Marc Cohn)
05. Driftin’ Blues (Charles Brown)
06. I’ll Make Love To You Anytime (J.J. Cale)
07. Word Up (Cameo)
08. I Thank You (David Porter and Isaac Hayes)
09. Be Good (Hothouse Flowers)
10. Alphabet Street (Prince)
11. Sweet Baby James (James Taylor)

Websites
www.facebook.com/TGBand
www.timogross.com


Ook op Blues Magazine ...