Foto Recensie: Tim Grimm - Heart Land Again

Tim Grimm – Heart Land Again
Format: CD – Digital / Label: Cavelier Recordings
Release datum: 27 september 2019

 Tekst: Ella-Milou Quist

Tijdens zijn theaterstudie aan de Universiteit van Michigan en zijn werk in het Regional Theatre in Chicago, studeerde Tim Grimm ook heel kort aan de Old Town School of Folk Music en begon daar met liedjes schrijven en optreden. Hij stelde een band samen, Tim Grimm and The True Hearts en bracht onder die naam twee cd’s uit: ‘True Heart, Kind Mind’ en ‘Broken Down Palace’. Na een tijdje lonkte Hollywood en legde Tim zijn gitaar en pen neer. Na een aantal jaren in Los Angeles te hebben gewerkt als acteur, keerde hij terug naar zijn geboortestaat Indiana. Hij groeide op in de bossen en kleine steden in het zuiden van Indiana als kind van schoolleraren en kleinzoon van boeren. Zijn terugkeer naar huis was een bewuste keuze; hij wilde liever een betekenisvol leven leiden dan een succesvolle. Hij woont nu samen met zijn vrouw op tachtig hectare, dicht bij waar hij opgroeide. Twintig jaar geleden verruilde Tim Grimm zijn bestaan als acteur weer voor een leven als muzikant. Zijn eerste soloalbum was ‘Heart Land’ (december 1999), die uitgeroepen werd tot 2000’s ‘beste ontdekking’ in de Roots/Americana muziek door de Chicago Sun-Times. De albums ‘Coyotes Dream’ (2003) en ‘Names’ (2004) leverde hem de titel ‘2004 Male Artist of The Year’ op. In totaal bracht Grimm tot nu toe tien solo platen uit.

Twintig jaar later heeft Grimm, samen met zijn vrouw en inmiddels twee volwassen zonen (The Family Band), zijn succesvolle eerste plaat opnieuw opgenomen en draagt de titel ‘Heart Land Again’. Er staan twee nieuwe nummers op, Staying In Love en Love More, en tien liedjes van ‘Heart Land’. De enige die ontbreekt op de nieuwe versie is South Of The Border.

Wat het meeste opvalt aan ‘Heart Land Again’ is de betere mix. Deze is namelijk veel helderder en opener dan op ‘Heart Land’. Het geluid is veel voller en ronder en ook de arrangementen zijn aanzienlijk verbeterd. Opvallend is ook het verschil in tempo ten opzichte van de eerdere opnamen. Sommige liedjes zijn nu uptempo terwijl ze eerder veel trager en melancholischer waren en andere nummers zijn nu juist kleiner gehouden. Ook het gebruik van instrumenten is anders. Op ‘Heart Land’ hoor je heel veel strijkers en een piano, terwijl je die op ‘Heart Land Again’ in veel mindere mate terug hoort. Er is nu meer gebruikt gemaakt van een akoestische en elektrische gitaar, pedal steel, percussie en banjo.
De nummers die de meeste verandering hebben ondergaan zijn Too Hard Drivin’, Sowin’ On The Mountain, Perfect Getaway, 80 Acres en Pumpkin The Cat.
Too Hard Drivin’ is een vrolijk uptempo nummer met veel gebruik van instrumenten als de elektrische gitaar, akoestische gitaar, bas, drums en percussie. Op de opnamen uit 1999 wordt het nummer ingeluid met een rustige melancholische piano, contrabas en percussie. De meest indrukwekkende metamorfose is die van Sowin’ On The Mountain. Het is nu een duistere Americana song die geleid wordt door de elektrische gitaar, de rauwe zangstem van Tim, pedal steel en intense drumpartijen. Het nummer kruipt echt onder je huid. De eerdere opname is veel lieflijker en minder intens met z’n akoestische gitaar, percussie en piano.
Met Perfect Getaway is juist precies het tegenovergestelde gebeurd. Op ‘Heart Land’ hoor je uitspattingen met de elektrische gitaar, uptempo akoestisch gitaarspel en dito drumpartijen en een lekkere pedal steel. Op ‘Heart Land Again’ is het nummer teruggebracht tot slechts een akoestische gitaar en Tim’s zang.
80 Acres is uitgegroeid tot een uptempo Johnny Cash vs Waylon Jennings-achtige country song, met een grote rol voor het vlugge vingerwerk van Tim op de elektrische gitaar, zijn donkere, lage stemgeluid, levendige snelle drumpartijen, een fijn achtergrondkoortje en contrabas. De vroegere opname is veel rustiger en heeft een melancholische ondertoon met z’n jazzy-achtige percussie, droevige pianopartij en akoestisch gitaarspel.

Afsluiter van beide albums, Pumpkin The Cat is in beide gevallen even melancholiek en ook aan de melodielijn is nauwelijks gesleuteld, maar door het andere gebruik van instrumenten klinkt het toch net even weer anders. Op ‘Heart Land’ was het een prachtig akoestisch liedje met slechts gitaar en zang en nu is het een even mooie song, maar is de akoestische gitaar ingeruild voor de piano.

Gek genoeg is het opener Staying In Love, één van de twee nieuwe liedjes op de cd, die het meest binnenkomt van alle liedjes op de plaat. Dit komt mede door de sterke compositie van het nummer en het mooie landschap aan klanken en kleuren, maar het komt nog het meest door Tim’s van emotie vervulde stem, gegoten in een prachtige zanglijn, die tot in het diepst van je ziel raakt. Tim’s zang is sowieso enorm gegroeid ten opzichte van ‘Heart Land’. Zijn stem is nog doorleefder en rauwer dan toen, waardoor alles nog meer binnenkomt. Hij is echt een meester in het vertellen van verhalen.

‘Heart Land Again’ is een sfeervolle, intense en pure plaat die je meteen raakt. Samen met zijn Family Band, doet Tim Grimm de opnames uit 1999 eer aan en heeft de songs zelfs naar een nog hoger niveau getild. Een prachtplaat.


Tracklist:
01. Staying In Love
02. That Old Man
03. Too Hard Drivin’
04. Better Days
05. She Remembers
06. Carter’s Blues
07. Down The Road
08. Sowin’ On The Mountain
09. Perfect Getaway
10. 80 Acres
11. Love More
12. Pumpkin The Cat

Website: Tim Grimm


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.