Thunder - All The Right Noises

THUNDER – ALL THE RIGHT NOISES

Label: BMG
Datum release: 12 Maart 2021

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Met een exclusieve en wereldwijd uitgezonden online tv-special is vorige week ‘All The Right Noises’, het nieuwe album van Thunder officieel gepresenteerd. Precies eenendertig jaar na het succesvolle ‘Backstreet Symphony’, indertijd omschreven als een van de sterkste debuut-rockalbums van Britse bodem ooit, blijkt de hardrockband rondom schrijver/gitarist Luke Morley en zanger Danny Bowes nog altijd over een enorme gedrevenheid en enthousiasme te beschikken. Het geluid van een band die als geen ander weet hoe de met blues geïnfecteerde jaren zeventig-rock steeds weer moeiteloos naar een nieuw decennium, en zelfs millenium, getild kan worden, in combinatie met de beste rock-strot sinds Paul Rodgers, blijkt nog steeds veel liefhebbers op alle continenten te kunnen bekoren. Ondanks het feit dat Thunder nooit heel afwijkende muzikale zijwegen heeft bewandeld wordt met dit nieuwe, dertiende studio-album terug gegrepen naar het geluid van de begindagen. En dat is dus goed nieuws dus voor de fans van het eerste uur.

Tekst: Jeroen Bakker

Wie de carrière van de band gedurende dertig jaar heeft gevolgd weet dat het ondanks een veelbelovende start gevolgd door vele prachtige hoogtepunten, niet gemakkelijk is geweest. Dikwijls bleek de zakelijke kant van het muzikantenbestaan een belemmerende rol te spelen met interne spanningen tot gevolg. Diverse malen hebben de mannen op het punt gestaan om het bijltje er bij neer te gooien en een paar keer vond er ook daadwerkelijk een allerlaatste afscheidsoptreden voor de fans plaats. Sommigen zijn zelfs twee keer aanwezig geweest bij een Farewell Tour-show waarvan de laatste al weer ruim tien jaar geleden heeft plaatsgevonden om het twintigjarige jubileum te kunnen vieren. De liefde van de hondstrouwe aanhang bleek steeds weer doorslaggevend en leverde genoeg energie op voor een doorstart. Niet wetende wat er in 2020 verwacht kon worden kreeg de laatste tournee de toepasselijke titel ‘Please Remain Seated Tour’, alsof ze wilden zeggen: ‘We zijn zo weer terug’, bang ook dat er wellicht fans zouden afhaken. Helaas moest iedereen ook noodgedwongen blijven zitten en wel thuis. Ondertussen was het vijftal al in een vergevorderd stadium beland met de voorbereidingen van nieuw uit te brengen materiaal. Het bizarre hiervan is dat in veel teksten onbewust werd vooruitgelopen op de situatie waarin we nu al precies een jaar lang zitten. Ook nu was Rockfield Studios in Wales weer de plaats waar het fundament, de basis voor nieuw werk werd gelegd. Juli 2019 waren de eerste opnamen een feit, januari 2020 werden de banden gemixt.

Met het eerste wapenfeit ‘Last One Out Turn Off The Lights’ gaat Thunder er al meteen met gestrekt been in. Alles heeft betrekking op het gedonder rondom de Brexit en dat dit de gemoederen flink heeft bezig gehouden wordt in deze ruige opener nog eens dubbeldik onderstreept. Dubbelloops gitaarwerk, zwaar pompende bas en stevig drumwerk met een ontketende zanger waar zelfs Robert Plant in zijn beste dagen voor terug zou deinzen. Waren we afgelopen najaar nog maar net bekomen van de nieuwe AC/DC, nodigt Thunder ons op de vrijdagavond doodleuk uit voor een ‘Return To Sin City’ want ‘Babylon is calling’, aldus Bowes, hiermee knipogend naar de legendarische Australiërs. In dit geval wordt een ruige avond beschreven die zich afspeelde in Los Angeles op het moment dat Thunder nog in de startblokken stond, klaar om de wereld te veroveren. Na die terugblik op de wilde beginjaren gaat het er in ‘Don’t Forget To Live Before You Die’ een stuk serieuzer aan toe en is het opvallend te kunnen constateren dat Danny Bowes zich bovendien probleemloos kan meten met zangers van het kaliber David Coverdale die deze epische track maar al te graag aan zijn omvangrijke Whitesnake-oeuvre zou toevoegen. Ook in het donkere ‘Destruction’ worden serieuze en ronduit indrukwekkende tonen geraakt. Het heeft betrekking op de mentale gesteldheid zoals sommigen die op dit moment kunnen ervaren en voor wie het licht van het einde van de tunnel steeds verder weg lijkt. Ook in ‘The Smoking Gun’ ziet het er niet al te rooskleurig uit. Tegenstellingen lijken alleen maar groter te worden en diverse politici doen er alles aan om dit in stand te houden. Wat dat betreft sluit ‘Force Of Nature’ hier naadloos op aan en zie je wat macht met mensen kan doen als Bowes in de huid kruipt van Donald Trump. De boosheid en frustratie zijn dus volop aanwezig maar er is altijd nog hoop zoals in het gevoelige ‘I’ll Be The One’ waarin hij een helpende hand aanreikt als je die nodig mocht hebben of in het luchtige en ongecompliceerde ‘You’re Gonna Be My Girl’ dat speciaal gemaakt lijkt voor de eerstvolgende optredens waarbij een luid schreeuwend en bier drinkend publiek wordt toegelaten. Zo lijkt de balans weer aardig recht te zijn getrokken en is het puur genieten met deze muzikanten die heel veel gevoel en emotie in hun spel leggen en daarbij niets aan het toeval hebben overgelaten.

Thunder heeft in al die jaren nog nooit ondermaatse kwaliteit afgeleverd maar ‘All The Right Noises’ kan zonder meer beschouwd worden als een buitengewoon verrassend sterk album waarmee bewezen wordt dat de klassieke rock er zelfs in 2021, nog altijd toe doet.

Thunder - Going To Sin City (Official Lyrics Video)

 

Tracklisting
1. Last One Out Turn Off The Lights
2. Destruction
3. The Smoking Gun
4. Going To Sin City
5. Don’t Forget To Live Before You Die
6. I’ll Be The One
7. Young Man
8. You’re Gonna Be My Girl
9. St George’s Day
10. Force Of Nature
11. She’s A Millionairess


Ook op Blues Magazine ...