Thomas Dybdahl – All These Things
Format: CD – LP – Digital /Label: V2 Records 
Releasedatum: 12 oktober 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Noorwegen. Decor van de laatste aflevering van ‘Ik vertrek’. Het land van bergen,meren en sneeuw. Sereen, romantisch, soms verstild maar altijd indrukwekkend. De omgeving als metafoor voor the great october sound van de Noorse singer-songwriter Thomas Dybdahl. Een sobere muziekstijl die met de kleinste middelen het maximale effect behaald. Kleine instrumentarium gebonden om een grote stem. Jazzy soul uit het hoge noorden van Europa.

‘All These Things’ is voor Thomas Dybdahl het zevende album dat onder zijn eigen naam verschijnt, en het tweede deel uit een nieuw drieluik. Het vorige album ‘The Great Plains’ was het eerste stuk uit de cyclus die volgens de zanger niet zozeer thematisch geheel maar planmatig, drie albums die achtereenvolgens gaat verschijnen. Voor de fan een waar genot.
Dat ook het tweede deel door Larry Klein geproduceerd wordt is een veelbelovend teken, na hun samenwerking op het vorige album. Larry Klein is bekend succesvol producer van Melody Gardot, Tracy Chapman en Joni Mitchell. Met deze laatste was hij enige jaren getrouwd.

Muziek die zo impressionistisch van karakter is laat zich moeilijk in een algemene omschrijving vangen. De hoes van het album toont een palmboom verlicht door de ondergaande zon, mogelijk ergens in Californië; waar het album ook werd opgenomen. Een afbeelding als visuele weergave van de muziek.
Het tempo dat wat later op de avond wat zakt terwijl de omgevingstemperatuur behaaglijk warm blijft. Zo ook de liedjes, geborgen in de prettige temperatuur zakte de luisteraar prettig achterover bij het low key tempo. Ideaal voor laat op de avond bij een drankje.

Meer dan de voorganger vormt dit album een geheel van veelsoortige liedjes, van liefdesverdriet tot flakkering van nieuwe kansen. Fragmenten uit ieders leven die samen het geheel of de sleutel tot de ervaringen die maken wie je bent. Verwacht geen rauwe bluesgekte maar eerlijke liedjes over het leven, die op hun eigen manier invulling geven aan de melancholie. Dat tegen het einde het tempo iets versneld voorkomt dat het album voorbij kabbelt.

Dat de beoogde trilogie enkel een naam een verbintenis kent is geen onoverkoombaar probleem. Zijn eerste drie albums waren dit ook, zonder al te veel overeenkomsten. Het derde deel mag wat mij betreft zo vroeg mogelijk in 2019 verschijnen.


Tracklist:
01. All These Things
02. Can I Have It All
03. Look At What We’ve Done
04. The Longest Night
05. What You Came For
06. When I Go
07. Lifeline
08. Rescue Me
09. Stupid Heart

Website: Thomas Dybdahl

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Releases
Sort by