Foto Recensie: Theo van Niel Jr. - Practised Bravado

Theo van Niel Jr. – Practised Bravado
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum:  28 april 2017

 Tekst:  William Lindner

 In 2014 zag en hoorde ik gitarist Theo van Niel Jr. voor het eerst in het Bluescafe in Apeldoorn met de band Mojo Man. Als lead-gitarist verraste de  benjamin van de band: de toen 23-jarige lead gitarist Theo van Niel Jr. mij toen al met zijn venijnige gitaarsolo’s. De momenten dat deze jongeling naar voren stapte om zijn solo’s ten beste te geven oogstte vervolgens terecht tijdens de diverse festival en cluboptredens van Mojo Man altijd al veel applaus en goedkeurende blikken.

Gitaarvirtuozen zoals Oz Noy, Sonny Landreth, Eric Johnson, Joe Satriani , Jeff Beck, Tommy Emmanuel, Wes Montgomery en Chet Atkins e.d. zijn instrumentalisten die mij met hun instrumentale nummers op hun albums kunnen bekoren. En bewaar ook mooie herinneringen aan de Canadese gitariste Donna Grantis met haar instrumentale debuut album ‘Suites’ en haar live optredens in Nederland in 2012. Uiteindelijk is haar gitaarspel ook de helaas te vroeg overleden Prince niet ontgaan en werd zij co-gitariste  in zijn band (3RDEYEGIRL) en New Power Generation. Een sprekend voorbeeld van jonge gitaristen met passie voor de gitaar.

Tot dit rijtje mag je wat mij betreft na het beluisteren van het album ‘Practised Bravado’ ook Theo van Niel Jr. uit ons eigen Nederland plaatsen.
Op zijn eerste solo-cd ‘Practised Bravado’ neemt hij zelf volledig de regie van begin tot eind  in handen. En kan hij volledig los gaan met fraai snarenspel tijdens zes zelf gecomponeerde instrumentale nummers.
Theo van Niel Jr.  bespeelt  behalve het drumwerk, alle instrumenten: elektrisch- en akoestische  gitaar, banjo, mandoline, bas en synthesizer. Voor het drumwerk heeft hij vakmensen als Thomas Lang ( op track 1,4 & 6), Davy Andy Henket (track 2) en Dennis Leeflang (track 3) ingeschakeld.

Al direct  bij het openingsnummer Octaver gaat Theo van Niel Jr er lekker op een boeiende wijze stevig tegen aan.  Een heerlijke mix  van diverse stijlen: een fusion van rock, jazzrock en jazzfunk en een lekker portie progrock. Een nummer dat met  het heerlijke stuwende drumwerk van Thomas Lang van kop tot start geraffineerd in elkaar zit. Tijdens het beluisteren moet ik  bij sommige  delen  denken aan  de live uitvoering in Montreux van Prince van het nummer Stratus van Billy Cobham. One Day Till Sunrise  een heerlijke coctailmix met jazzy, funk en rock invloeden. Ook hier weer een compositie waarin het genieten is van begin tot eind van zijn vingervlugge gitaarspel. Davy Andy Henket is hier de prima drijvende kracht achter de drums.
Run Along is een passende titel voor dit nummer. Een virtuoos nummer met flink portie country style in zich, maar dan wel op de typische vingervlugge wijze door Theo van Niel Jr. gespeeld. Dennis Leeflang is de belangrijke schakel met uitstekend ondersteund drumwerk. Het in marstempo ingezette BBP mondt uit in magistraal, snerpende gitaarsolo’s van Theo van Niel Jr. Drummer Thomas Lang laat zich bij dit nummer ook niet onbetuigd met flitsend drumwerk.
Het nummer Below The Surface neemt je vervolgens zweverig mee de ruimte in een heerlijk stukje psychedelic rock.
Afgesloten wordt met het titelnummer van het album Practised Bravado. Theo van Niel Jr.  trekt in dit nummer alles open. Af en toe horen we in dit nummer met prachtige tempowisselingen de herkenbare vlijmscherpe gitaarlicks zoals wij die van hem kennen van zijn solo’s bij Mojo Man. Drummer Thomas Lang  laat horen met heerlijke drum solo’s waarom hij terecht door Theo van Niel Jr is gevraagd het ondersteunde drumwerk te leveren. Theo van Niel Jr laat horen dat we hier te maken hebben met een fenomenale gitarist extraordinaire.

Minpuntje? Jammer genoeg maar zes uitstekende nummers  op dit  gevarieerde album. Maar goed ..we hebben gelukkig de ‘repeat’ knop. En daar staat die regelmatig op ingesteld als ik dit interessante; gevarieerde, instrumentale en adembenemende album van Theo van Niel Jr opzet.

Conclusie:
Verwacht geen rechttoe rechtaan bluesrock album. Maar een zeer gevarieerd boeiend album. Met een mengeling van diverse muziekstijlen met doordacht mooi uitgewerkte composities. Een album die zeker de echte gitaarfreaks die van een mooi staaltje diverse  instrumentale fusion muziekstijlen houden zal aanspreken. Het album is te bestellen, eventueel met bladmuziek, via de website van Theo van Niel Jr.
Met het album ‘Practised Bravado’ heeft hij een prachtig muzikaal visitekaartje afgegeven. En bevestigt hij voor mij definitief tot het bovenste segment aan Nederlandse gitaristen te behoren. Benieuwd wat wij nog meer kunnen verwachten van deze jonge gitaarvirtuoos.

Theo van Niel Jr - Octaver (ft. Thomas Lang)

Tracklist:
01. Octaver
02. One day Till sunrise
03. Run Along
04. BBP
05. Below The Surface
06. Practised Bravado

Website: Theo van Niel Jr.


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.