The Young Novelists – In City & Country
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 4 mei 2018

Tekst: Peter Marinus

The Young Novelists is eigenlijk een Canadees duo dat bestaat uit het echtpaar Graydon James (zang en akoestische gitaar) en Laura Spink (zang, percussie en vibrafoon). De bandnaam komt van een in 2009 verschenen soloalbum van van James met de titel ‘Goodnight, Young Novelist’.
Dit is inmiddels hun vierde album, dat werd opgenomen op het platteland van Ontario. Alle songs hebben met Canadese steden en dorpjes te maken maar dat geheel terzijde want de meeste van die dorpjes kennen we toch niet. Op het album wordt het duo terzijde gestaan door Derrick Brady (bas), Ropry Calexico (drums), John Law (gitaar), Jeffrey Lovich (toetsen), Lana Tomlin (viool) en Justin Wright (cello).
Qua muziek zitten The Young Novelist in het gebied van de folkrock en Americana. Ook het geluid van Fleetwood Mac uit hun Buckingham-Nicks periode speelt een grote rol. De grote kracht van dit album zit hem in de zang en de vocale arrangementen. Deze doen namelijk denken aan het beste van Fleetwood Mac, The Mama & The Papas, The Beach Boys en zelfs The Bangles.

De opener, Two Of A Kind, is een ontspannen wiegend nummer waarin de weelderige samenzang richting Fleetwood Mac (en Common Linnets) gaat. Uit dit nummer blijkt ook hoe de stemmen van James en Laura prima op elkaar afgestemd zijn. James Law levert nog een schurende gitaarsolo af. Laura neemt de zang voor haar rekening in de intieme ballad Back To The Hard Times met een prachtige stemmige cello van Justin Wright. Don’t Wait is een stemmige ballad met een ingehouden spanning. Na een zoemende gitaarsolo werkt het nummer langzaam naar een climax toe. Door de prachtige samenzang in I Moved On komt het geluid van Fleetwood Mac, maar ook dat van The Mamas & The Papas, weer bovendrijven. Come Round Again opent met fuzzgitaar riffs en ontwikkelt zich tot een Beatles achtig nummer (Revolver periode). Een fris swingend popnummer a la The Bangles. Het ingetogen mid-tempo folkrock nummer City & Country valt op door de stemmige strijkers en de prachtige vocale harmonieën in de beste Beach Boys stijl. De parel van dit album is Living Without A Sound, hét schrikbeeld van menig recensent. Een hoekig swingend Fleetwood Mac-achtig nummer met John Law die er rauw vibrerende gitaarriffs doorheen strooit.

Het wordt hoog tijd dat deze band een groter publiek bereikt want dit album bewijst dat zij er klaar voor zijn.


Tracklist:
01. Two Of A Kind
02. Back To The Hard Times
03. Don’t Wait
04. I Moved On
05. Come Round Again
06. City & Country
07. Now’s The Time
08. All Alone
09. Living Without A Sound
10. It Gets A Little Lonely

Website: The Young Novelists