Foto Recensie: The Yardbirds - The Best Of British Rock (Live)

The Yardbirds – The Best Of British Rock (Live)
Format: CD / Label: Gormacha Records
Releasedatum: 15 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Het live album ‘Five Live Yardbirds’ van de legendarische Britse bluesband The Yardbirds is al ontelbare malen, en onder verschillende titels, heruitgebracht. En ook nu komt dit album weer voorbij, ditmaal gekoppeld aan het live album dat The Yardbirds uitbrachten als begeleidingsband van de Amerikaanse bluesgigant Sonny Boy Williamson II tijdens zijn Engelse toer in 1963. Ook deze opnames kwamen al meerdere malen voorbij gedurende de afgelopen jaren.

Is deze release dan nog wel relevant? Dat lijkt mij toch wel want deze opnames behoren gewoon tot de blueshistorie en met name het live album van The Yardbirds blijft opmerkelijk fris en spetterend klinken hoewel de opnames uit 1964 stammen.
Opgenomen tijdens optredens in de legendarische Marquee Club en in de, voor bluesliefhebbers, beste Yardbirds bezetting, namelijk met Eric Clapton (sologitaar), Chris Dreja (ritmegitaar), Jim McCarty (drums), Keith Relf (zang, harmonica) en Paul Samwell-Smith (bas). Clapton was destijds al behoorlijk populair, zo te horen aan het applaus dat hij krijgt in de bandpresentatie.

Hun optreden bestond uit bluesklassiekers, die naar het geluid van The Yardbirds gemodelleerd werden. Zo klinkt Chuck Berry’s Too Much Monkey Business lekker fel en rauw met een geluid dat voor vele Amerikaanse garagebands (zoals The Shadows Of Knight) een voorbeeld zou zijn. Eric Clapton is behoorlijk rauw en gierend op dreef in dit nummer.
In Howlin’ Wolf’s Smokestack Lightinin’ hoor je dat Keith Relf destijds een prima harmonicaspeler was met zijn krachtig huilende spel. Good Morning Little Schoolgirl, van Muddy Waters, werd gezongen door bassist Paul Samwell-Smith en klinkt spetterend en rockend in de beste garagerock traditie.
Clapton is in Eddie Boyd’s Five Long Years in vlammende topvorm en dat geldt ook voor de uitvoering van John Lee Hooker’s Louise. The Yardbirds waren klaarblijkelijk gek op Bo Diddley want op dit album staan maar liefst drie Diddley covers waarvan het haast Pretty Things-achtige, smerige, Pretty Girl er uit springt. De live opnames met Sonny Boy Williamson II komen uit opnames gemaakt in de Crawdaddy Club in London in 1963. Hier klinken The Yardbirds als een onwennige begeleidingsband, uiterst voorzichtig swingend. Het verhaal gaat dat Sonny Boy het maar niks vond dat die blanke gasten zijn begeleidingsband waren. En dat kan je wel een beetje horen.
De onwennigheid is goed te horen in nummers als The River Rhine en Pontiac Blues. Gelukkig grijpt Eric Clapton af en toe even de gelegenheid om zijn blueslicks te laten horen. De rest van de band blijft vrij anoniem op de achtergrond. In één nummer komt de tot dan toe werkloze Keith Relf de zang en harmonica even overnemen. Sonny Boy had waarschijnlijk even een plaspauze. Honey In Your Hips spettert dan ook gelijk weer met een dreunende Bo Diddley beat. Daarna is Sonny Boy weer terug en gaat het wat futloze optreden verder.
Misschien leuk om te horen voor de echte blues archivisten maar eigenlijk klinken de liveopnames met Sonny Boy flink teleurstellend.

Maar gelukkig hebben we daarvoor het ‘Five Live Yardbirds’ album gehad en dat maakt weel goed want dat album hoort elke bluesliefhebber in huis te hebben!

The Yardbirds treden trouwens nog steeds op in een bezetting die momenteel bestaat uit Jim McCarty (drums), Godfrey Townsend (gitaar), Kenny Aaronson (bas), Mike Scavone (zang, harmonica) en John Idan (zang, gitaar).


Tracklist:
01. Too Much Monkey Business
02. Got Love If You Want It
03. Smokestack Lightning
04. Good Morning Little Schoolgirl
05. Five Long Years
06. Pretty Girl
07. Louise
08. I’m A Man
09. Here ‘Tis
10. Western Arizona (with Sonny Boy Williamson II)
11. The River Rhine (with Sonny Boy Williamson II)
12. Take It Easy Baby (with Sonny Boy Williamson II)
13. Pontiac Blues (with Sonny Boy Williamson II)
14. Out Of The Water Coast (with Sonny Boy Williamson II)
15. Mister Downchild (with Sonny Boy Williamson II)
16. I Don’t Care No More (with Sonny Boy Williamson II)
17. Honey In Your Hips
18. Do The Weston (with Sonny Boy Williamson II)
19. Bye Bye Bird (with Sonny Boy Williamson II)
20. Baby Don’t Worry (with Sonny Boy Williamson II)
21. A Lost Care (with Sonny Boy Williamson II)
22. 23 Hours Too Long (with Sonny Boy Williamson II)

Website: The Yardbirds


Ook op Blues Magazine ...