Foto Recensie: The Yardbirds - Classic Rock

The Yardbirds – Classic Rock
Format: CD / Label: Gormacha Records
Releasedatum: 15 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Vrijwel gelijk met deze verzamelaar verscheen er op het Gormacha label nog een Yardbirds verzamelaar met de titel ‘The Best Of British Rock (Live)‘. Hierop stond het Yardbirds live album ‘Five Live Yardbirds’ met opnames van een optreden uit 1964 aangevuld met live opnames met Sonny Boy Williamson.
Het Gormacha label denkt waarschijnlijk dat Yardbirds fans bulken van het geld want ook op de hier besproken verzamelaar staat het ‘Five Live Yardbirds’ album. Het waarom hiervan ontgaat mij totaal. Ik zeg er dan ook niet meer over dan dat het nog steeds lekker felle 60’s bluesrock is en blijft.
Verder kom je op deze verzamelaar de laatste opnames van Eric Clapton tegen bij The Yardbirds en de opnames van The Yardbirds met Jeff Beck. Een beetje verwarrend want de ene keer hoor je Clapton en vervolgens weer Beck.
Helemaal vreemd is dat eigenlijk niet want de LP’s ‘For Your Love’ en ‘Having A Rave Up With The Yardbirds’ bevatten destijds ook al opnames van beide gitaristen.

In de cover van het Allen Toussaint nummer A Certain Girl horen we The Yardbirds al voorzichtig de meer poppy kant op gaan via een soulvol nummer. Clapton laat hier, misschien wel uit pure frustratie, een woest gierende solo op ons los. Hij is meer op zijn plek in de droog knallende cover van Sonny Boy Williamson II’s Baby What’s Wrong.
Dan komt het nummer dat voor Clapton de oorzaak was om The Yardbirds te verlaten, For Your Love. Een nummer geschreven door later 10CC lid Graham Gouldman en met Brian Auger op de clavecimbel. Twee maanden na het uitkomen van dit psychedelische popnummer stapte Clapton op om toe te treden tot John Mayall’s Blues Breakers.
Zijn opvolger Jeff Beck is te horen in de stevige psychedelische pop van Evil Hearted You met zijn kenmerkende harde spel. Ook is hij te horen in de ietwat stoffige bluesjam Jeff’s Blues.
Hij kwam beter tot zijn recht in de psychedelische rocker Mister, You’re A Better Man Than I, de B-kant van de single Shapes Of Things To Come. En die laatste is een echte psychedelische rockklassieker, die echter mijlenver van de blues verwijderd is geraakt. Beck steelt ook de show in het instrumentale stuwende What Do You Want.

Bij deze Yardbirds verzamelaar bekruipt mij toch enigszins een “geldklopperij” gevoel. Er zijn betere Yardbirds verzamelaars te vinden. Veel betere zelfs! Doe hier je voordeel mee!


Tracklist:
01. Too Much Monkey Business
02. Five Long Years
03. Got Love If You Want It
04. Louise
05. Pretty Girl
06. Good Morning Little Schoolgirl
07. Smokestack Lightning
08. I’m A Man
09. Here ‘Tis
10. A Certain Girl
11. Baby What’s Wrong
12. Evil Hearted You
13. For Your Love
14. Good Morning Little Schoolgirl
15. Got To Hurry
16. I Ain’t Got You
17. I Wish You Would
18. Jeff’s Blues
19. Mister, You’re A Better Man Than I
20. New York City Blues
21. Shapes Of Things
22. What Do You Want
23. Here ‘Tis
24. I Ain’t Done Wrong
25. Someone To Love (Part 1)
26. Someone To Love (Part 2)

Website: The Yardbirds


Ook op Blues Magazine ...