The Woodland Hunters – The Thoughts Of Chairman Jim
Format: CD – Vinyl – Digital  / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 11 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Uit Melbourne, Australië, komt de zeer veelzijdige band The Woodland Hunters, die met hun nieuwe album aan hun derde release toe zijn. De verbindende factor in hun veelzijdigheid is de aanwezigheid van een flinke dosis psychedelica. De band bestaat uit Andrew Tanner (zang, gitaar), Cam Prestipino (bas), Leroy Cope (drums) en Ross Richard (gitaar).

Ondanks, of misschien juist, door het feit dat deze band zo veelzijdig is behoudt ze toch een eigen geluid. Een geluid waarin je je af en toe in een zinderend van warmte vibrerend Australisch landschap waant.

Ambient-achtige soundscapes openen het dreigende Strange Days For A Presbyterian met haast gefluisterde zang van Andrew, een brandende rauwe gitaar in een donker The The-achtig muzikaal landschap. Een achterstevoren afgespeelde gitaar wurmt zich door dit nummer heen. Een prima opener met een desolaat psychedelisch geluid.

In When You’re Gonna Sow Down gooit de band het over een totaal andere boeg. Aangedreven door stuwend meppende drums opent zich een uptempo rocker waarin het geluid van de totaal ondergewaardeerde Britse 70’s artrock band Be Bop Deluxe terug te horen is met een iets psychedelischer geluid. De band is dermate veelzijdig dat ze in Dead Cities ineens weer als The Church klinkt, zonder daarbij overigens haar eigen geluid te verliezen. Een nummer met een heerlijk romig geluid.
House Of Lost Things is een breekbare, tintelende ballad, die merkwaardig genoeg over een boyband uit de 80’s gaat. Het nummer heeft een haast jazzy betoverend geluid en gaat voorzichtig richting het geluid van Lloyd Cole & The Commotions. Dan gaan we over naar de gemene rocker The Thoughts Of Chairman Jim, die dan ook vol zit met snijdende gitaarriffs. Het nummer klinkt als een kunstzinnige versie van The Stones waarbij The Arctic Monkeys het refrein verzorgen.
Boom Times is dan een luie funky schuifelaar met hetzelfde smerige geluid dat ook in Mick Jagger’s 70’s solosingle “Memo From Turner” te horen was, dus met een rauw snijdende slidegitaar maar óók met het lijzige geluid dat onze eigen Fatal Flowers ook voortbrachten. Verschroeiende gitaarrifs openen Mistreated, dat wel erg opzichtig van David Bowie’s “The Jean Genie” heeft gesnoept. Bowie is nog steeds aanwezig in de zoemende funky rocker Rattle The Cage met een flinke dosis fuzz in het geluid. In de breekbare ballad Take Your Medicine is het kunstzinnige spacerock geluid van Be Bop Deluxe weer ruimschoots aanwezig.
Hoe psychedelisch wil je een nummer hebben? De afsluiter Second Mind opent met rondzingende sitar, drums die een tabla beat produceren, een trillende psychedelische gitaar en…een mellotron!!! Ik kan nog maar één ding uitbrengen….Far Out!!! En dat geldt voor dit hele album, dat mij op een zeer prettige wijze omvergeblazen heeft.


Tracklist:
01. Strange Days For A Presbyterian
02. When You’re Gonna Slow Down
03.Dead Cities
04.House Of Lost Things
05.The Thoughts Of Chairman Jim
06.Boom Times
07.Mistreated
08.Rattle The Cage
09.Take Your Medicine
10.Second Medicine

Website: The Woodland Hunters