The Wood Brothers – One Drop Of Truth
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Honey Jar Records
Releasedatum: 2 februari 2018

Tekst: Fons Delemarre

‘One Drop Of Truth’, het zesde album van The Wood Brothers, begint rustig. Beetje Ray Bonneville, beetje Jim Byrnes, beetje Boris McCutcheon. Maar, in het geval van het zesde album van The Wood Brothers -Amerikaanse nachtegaaltjes pur sang-  slaat de tweeling Oliver en Chris Wood na de eerste paar nummers regelmatig andere wegen in.
De ingetogenheid wordt dan ingeruild voor meer rock-achtige muziek. Met name de zanger/gitarist Oliver Wood gaat regelmatig behoorlijk loos, trouw ondersteund door zijn broer Chris op bas én door multi-instrumentalist Jano Rix. Het album is geproduceerd door meerdere producers, maar klinkt desondanks als een eenheid.
De zang van Oliver staat daar garant voor. Overigens is zijn zang niet het enige dat voor die eigenheid zorgt. Ook het warme, soepel groovende basgeluid van Chris levert een belangrijke bijdrage aan het inkleuren van het geluid van de band. Toch is de variëteit van de nummers op het nieuwe album groot. Strange As It Seems, bijvoorbeeld, is een slaapliedjes-achtige ballade, inclusief fraaie cello. Het erop volgende Sky High krijgt een dikke en bijna chaotische uitvoering, waar Tom Waits zich niet voor zou schamen. Over het geheel genomen is het album meer rockend/minder ingetogen dan eerder werk van The Wood Brothers. Ze hadden duidelijk zin eens lekker uit te pakken. Zo gezegd, zo gedaan. Al met al hebben The Wood Brothers met ‘One Drop Of Truth’ een zeer dynamisch album gemaakt. Fluisterzachte spreekzang, joelende slide-gitaren, stemmige driestemmige samenzang, rauw raggende gitaren en intens klinkende bas: het staat er allemaal op.
Soms zelfs in één nummer samengebald, zoals in de fraaie titelsong. Het mooie is dat ‘One Drop Of Truth’ toch klinkt als een eenheid.


Tracks:
1. River Takes the Town 4:39
2. Happiness Jones 4:07
3. Laughin’ or Crying 4:17
4. Strange As It Seems 4:28
5. Sky High 3:36
6. Seasick Emotions 3:54
7. This is It 3:44
8. Sparkling Wine 4:44
9. One Drop of Truth 3:38
10. Can’t Look Away 4:29

Bezetting:
Chris Wood – Bass, Vocals
Oliver Wood – Guitar, Vocals
Jano Rix – Drums, Vocals, Shuitar, Percussion, Keyboards

Website: The Wood Brothers

Tour:
09 september: De Nieuwe Nor, Heerlen
12 september: Paradiso, Amsterdam
13 september: LantarenVenster, Rotterdam