The Warlocks – Mean Machine Music
Format: CD – LP – Digital / Label: Cleopatra Records
Releasedatum: 31 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

De muziek van The Warlocks uit Los Angeles, Californië, is zondermeer als psychedelische muziek te omschrijven. Je moet daarbij echter niet aan vrolijk dansende hippies denken, die los gaan op de klanken van blokfluit, sitar en Hare Krishna chants. Nee, The Warlocks hebben gekozen voor een hevig hypnotiserende, tranceverwekkend geluid in een ware muur van montone fuzz.
En toch vindt deze band zichzelf geen “retro band”. Ik zou echter geen andere benaming weten te vinden voor hun muziek.

De band bestaat uit Bobby Hecksher (zang, gitaar, bas, keyboards, drummachine), die een verleden heeft in bands als Stereophonic en The Brian Jonestown Massacre, Earl V. Miller (gitaar, percussie), Chris Di Pino (bas, percussie), J.C. Rees (gitaar, percussie) en George Serrano (drums, percussie).

Hun nieuwe album is de opvolger van het livealbum ‘Vevey’ uit 2017 en bevat vijf nieuwe nummers, waarvan er vier nog eens in een instrumentale versie terugkomen.

Mean Machine opent met klanken die afkomstig lijken uit een roestige, antieke synthesizer. Dan opent zich een zwaar psychedelisch zwevend nummer met zachte stoned zang en logge brandende gitaarriffs. Er vormt zich langzaam een zoemende hypnotiserende fuzzmuur met voorbijschietende synthesizerscheuten.
Een extreem vervormde bas opent het al even psychedelsche Disfigured Figure waarin de fuzztrip onverstoorbaar wordt voortgezet. Een zware hallucinaties veroorzakende trip! Als je dacht dat je het qua zwaar vervormde gitaren wel gehad had zit je er toch lelijk naast want in You Destroy klinken de gitaren en bas meer als ploegende afgedankte schuurmachines, hetgeen het hallucinatieplezier alleen maar verhoogt. De band klinkt hier als een compleet doorgetripte versie van Hawkwind.
It’s Hopeless is een meer folky psychedlische nummer waar in het breekbare geluid van Syd Barrett samen lijkt te gaan met een “Blue Jay Way” (Beatles)-achtig zanglijn. Het massieve fuzzgeluid wordt in dit nummer pas op het eind weer op volle sterkte ingezet. Dan volgen er vier instrumentale versies van de de voorgaande nummers. In deze versies ligt de nadruk op de trance. Door het gebruik van een drummachine en synthesizer krijgen de nummers in hun instrumentale gedaante een heel andere, net zo hypnotiserende, sfeer.
Zo viel het mij in Mean Machine (Reprise) op hoeveel er van David Bowie’s “Warszawa” er in dit nummer verwerkt zit.

The Warlocks leveren met dit album een indrukwekkende psychedelische trip af. En jongens, geef nu maar gewoon maar toe dat jullie muziek “retro” is. Daar is niets mis mee!

Als je deze trip eens live wilt ondergaan kan je op 23 augustus naar de Effenaar in Eindhoven waar de band optreedt.


Tracklist:
01. Mean Machine
02. Disfigured Figure
03. You Destroy
04. It’s Hopeless
05. Tribute To Hawkwind
06. Mean Machine (Reprise)
07. Disfigured Figure (Reprise)
08. You Destroy (Reprise)
09. It’s Hopeless (Reprise)

Website: The Warlocks


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.