the-veldman-brothers-refuel

The Veldman Brothers – Refuel
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 25 november 2016

Tekst: Harry Radstake

The Veldman Brothers komen met een nieuwe cd! Dat is natuurlijk altijd nieuws en wordt door de band groots aangekondigd, aan pr geen gebrek, dat kun je gerust aan ze overlaten.

Maar eerst voor de (weinige) mensen die de band niet kennen, een korte samenvatting van hun muziekleven. De broers Gerrit (gitaar, zang) en Bennie (toetsen, mondharp, zang) Veldman timmeren al een poosje aan de weg en zijn geen onbekenden meer in de Nederlandse blusscene. Momenteel speelt de band ook regelmatig in Duitsland, België en Frankrijk.
The Veldman Brothers zijn dan ook graag geziene gasten bij welk optreden dan ook, of het nu een klein café is of een groot festival,  het maakt ze niets uit. Nooit  te beroerd om de bluesliefhebber te woord te staan en hun grote passie te delen. Sinds ruim een jaar spelen ze met een nieuwe ritmesectie:  Fred van der Wende op bas en Han Neijenhuis op drums. Vier “stief” broers zijn het. Alle vier met een enorme ervaring, maar vooral met evenveel beleving, passie, energie en enthousiasme voor de blues en aanverwante stijlen. Hun stijl is Chicagoblues, maar is de loop van de tijd aangevuld met rootsmusic , blues, rhythm & blues, westcoastblues en deltablues. Eigen songs vooral, die zijn beïnvloed door oude (blues)helden als The Vaughan Brothers, Muddy Waters, Jimi Hendrix, Elmore James, Howlin’ Wolf, Jimmy Smith, The Fabulous Thunderbirds.

Vijf prachtige albums  zijn er tot nu toe uitgebracht en ook de nodige awards staan op hun naam. Zelf heb ik de band veel zien optreden en telkens was het weer een beleving, maar ook een verrassing om te zien dat deze echte blues zeker kan in ons land.

Maar nu het nieuwe album: ‘Refuel’. De cd bevat elf tracks waarvan negen door Gerrit en twee door Bennie zijn geschreven. In een gesprek met Bennie, naar aanleiding van deze cd, vertelde Bennie dat deze titel is gekozen, omdat het een “herladen” is wat de band momenteel doet, nieuwe bezetting, nieuwe energie, nieuw werk enz.
De cd is opgenomen  in de studio van Roy`s Kitchen in Winterswijk (http://www.royskitchen.com/). Vier dagen hebben ze met elkaar doorgebracht in deze studio. Het is zo “live” mogelijk opgenomen  in een gemoedelijke sfeer.
Dat herladen klopt wel  wat betreft deze cd, het klinkt verrassender, meer afwisseling, de mannen zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben er enorm veel zin in, het plezier spat er vanaf.
De cd begint met Brothers Groove, een instrumentaal nummer, belangrijk bij de live optredens, bedoelt om de techniek goed in te regelen. Veel toetsen in deze eerste track, maar ook mooi gitaarwerk dat veelbelovend klinkt voor de rest van de cd.
Daarna The Only One, met de herkenbare zang van Gerrit , goede ritmesectie, en een vette gitaarsolo, zoals we die kennen van The Veldman Brothers. Meteen de beuk erin. Losin`It is van een andere orde, een beetje honky-tonk nummer, maar niet minder mooi , met zowaar backingvocals van twee dames (Nanny van de Laar en Saudy Smits). Voor het eerst dat ik dit bij de band hoor.
I Found begint met een echte Veldman Brothers opening. Opnieuw veel toetsen, en een ritmesectie die goed op dreef is. Stay Close , is een rustig nummer, met veel slide van Gerrit. Heerlijk nummer. Journey, echte blues, zoals we die graag horen met Bennie op harmonica, roots, de muziek die deze band ook graag speelt. Daarna een stevig nummer, What Is Wrong, met zang van Bennie. Goed en heerlijk gitaarwerk , opnieuw de toetsen die hier erg aanwezig zijn. Prachtig. Suspicious, weer horen we de backingvocals , en ik moet eerlijk toegeven, een verrijking. Track negen alweer, het gaat snel, eigenlijk te snel naar mijn idee. No Love Song, heerlijk gitaarwerk van Gerrit, maar ook opnieuw de ritmesectie die goed op dreef is. Toetsen van Bennie, die natuurlijk niet achter kan blijven. Hier hoor je de goede samenwerking van de band. Dan zijn we al weer bij het een na laatste nummer aangekomen van dit prachtige album, Carry On , even een rustmoment , opnieuw de backingvocals. Normaal gesproken verheug ik me niet op een laatste nummer, maar dit nummer, One Step Closer, is een geweldig nummer waar alles in zit, als het ware de finale. Ieder doet zijn ding en krijgt ook veel ruimte om te soleren. Alles komt voorbij, top gitaarwerk, toetsen, harmonica, drums en bas. Dit nummer zal live geweldig klinken. En dan, na vijfenveertig minuten is het voorbij. Deze zesde cd van The Veldman Brothers is weer een juweeltje en het zal me niet verbazen als er opnieuw een  award aan zit te komen. The Veldman Brothers hebben een erg goed album afgeleverd en je hoort dat het plezier en samenspel dik in orde is. ‘Refuel’ is gelukt. Topalbum!

Tracks:
01. Brothers Groove
02. The Only One
03. Losin` It
04. I Found
05. Stay Close
06. Journey
07. What Is Wrong
08. Suspicious
09. No Love Song
10. Carry On
11. One Step Closer

Line-up:
Gerrit Veldman: gitaar – zang
Bennie Veldman: toetsen – mondharp – zang
Fred van der Wende: bas
Han Neijenhuis: drums

Backing vocals:
Nanny van de Laar
Saudy Smits

Website: The Veldman Brothers


Ook op Blues Magazine ...