Veldman Brothers livin by the day

THE VELDMAN BROTHERS – Livin’ By The Day

CD / Eigen beheer / Releasedatum: 5 September 2014

Tekst: Ton Kok

The Veldman Brothers bestaan tien jaar en hoe dit jubileum beter te vieren dan met een nieuwe cd? Vrijwel iedereen kent de Vijfde van Beethoven, de vijfde van de Veldman Brothers is op hun terrein zeker ook een klassieker in de dop.

Op Livin’ By The Day leveren de brothers elf nieuwe nummers af, allemaal van de hand van Gerrit Veldman, met uitzondering van “Real Deal”, waarvoor Bennie Veldman de muziek schreef. De nummers zijn live opgenomen in de studio met hier en daar wat toevoegingen. Gerrit zingt en speelt de diverse gitaren, Bennie zingt en speelt Hammond, Rhodes, piano en harmonica, de ritmesectie bestaat als vanouds uit Donald van der Goes op bas en Marco Overkamp op drums.

Het is een ijzersterke, gevarieerde cd geworden, die begint met het instrumentale “Frenzy” en het inmiddels zeer herkenbare geluid van de Veldmannen hakt er meteen stevig in. Met “I Want You” krijgen we een stukje Texas Blues voorgeschoteld, waarbij Gerrit het wah wah pedal diep intrapt.

Op het door Bennie gezongen “Real Deal” gaat het er wat ingetogener aan toe met dit keer fraai slidewerk op de gitaar. “Cryin’ Shame” heeft een swampy geluid en als je hier de ritmesectie hoort kan je niet anders constateren dat het jammer is dat Donald en Marco binnenkort de band gaan verlaten, ze weten het nummer de perfecte drive mee te geven, de Hammond maakt het plaatje helemaal af.

Het zeer persoonlijke “Livin’ By The Day” is een Stripped nummer met Gerrit, die het nummer op zeer emotionele wijze zingt en gitaar speelt, begeleid door Bennie op Rhodes en harmonica. Dit gaat ongetwijfeld een klassieker op het repertoire van de mannen worden.

Dan is het shuffle time met het door Bennie gezongen “Don’t Take Me For A Clown”. Lekker old school. “Can’t Wait Much Longer” heeft dat modderige Mississippi geluid à la R.L. Burnside.

“Little Things”, met een beetje “Little Wing” sfeertje bij het intro, is weer een prachtige ingetogen ballade, die mij ook wel een kippenvelmomentje oplevert. Hier is ook goed te horen dat Gerrit als zanger ook nog steeds groeit.

Country blues horen we in “Struggle”, ook min of meer Stripped gebracht. Bij “Trembles” gaat het tempo weer wat omhoog en is de volledige band weer van de partij.

Met “What Do You Know” met Bennie op de piano wordt de plaat met een Southern Rock-achtige ballade afgesloten. Ook een schitterend nummer

Een cd, die me bij de eerste luisterbeurt al volledig in zijn greep had en ik kijk er naar uit om de live uitvoeringen te gaan horen. Dit is een klasse album van eigen bodem, waarmee de Veldman Brothers hun plaats in top van de Nederlandse blues overtuigend bevestigen. Een absolute aanrader!

Luister hier naar het album

Lees hier het recente interview met Bennie Veldman

Website The Veldman Brothers


Ook op Blues Magazine ...