The Tightropes – On Fire!
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 1 februari 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is toch frappant, dat het (blues)rock geluid uit de jaren ’70 ook bij onze hedendaagse jonge generatie blijft aanslaan. Menig bandje is toch beïnvloed door Jimi Hendrix, Cream, Led Zeppelin of Mountain.

Zo ook het Groningse trio The Tightropes. Deze band werd in 2011 opgericht en hebben nu onder het motto “I am there for I am” een volwaardig album afgeleverd waarop zij, volgens eigen zeggen, muziek in de traditie van Jimi Hendrix of Cream brengt.

Nou moet ik zeggen dat ik het geluid van Cream niet echt tegenkom op dit album maar het geluid van Jimi Hendrix wel degelijk. Het is ook niet voor niets dat dit trio regelmatig bij Hendrix Tributes te vinden is. De band bestaat uit Marco Boers (zang, gitaar), Dennis Hemstra (bas) en Alan Luring (drums).

Zij zijn verantwoordelijk voor een spijkerhard bluesrock album, dat opent met Getting Old. Een snoeiharde logge bluesrock shuffle met superzware gitaarriffs. Het geluid van dit nummer trekt naar het massieve geluid van Leslie West’s Mountain. De gluiperige zang van Marco moet alle moeite doen om boven de verpletterend groovende geluidsmuur uit te komen. Uiteraard ontbreekt een gierende en kreunende gitaarsolo niet in dit nummer.
Donderende drums luiden, samen met een funkende bas, Babies in. Dit nummer zit overduidelijk in de Hendrix hoek (“Fire”) maar dan wel afgewisseld met meer ingetogen jazzy licks. De loodzware funky rock heeft echter de overhand. Make It Count is een stuwend funky bluesrock nummer waarin het geluid van de vergeten funkrockers The Spin Doctors hand in hand gaat met ingenieuze rock a la Sjako! Dus rock met een zeer eigen geluid vol met aparte ritmewisselingen en breaks. Marco Boers geeft hier zijn eigen interpretatie van het Hendrix geluid, al gierend, snijdend en rauw brullend. In Good Night Sleep zet de band een superzwaar loom funkend bluesrock nummer in waarin ook ruimte is voor wat psychedelische elementen.
Kicks is nogmaals een funky variant op het Hendrix geluid. Een even funky, misschien nog wel funkier, nummer waarin de band ook kwistig met de nodige p-Funk rond strooit. Marco Boers staat hier wederom op de voorgrond met zijn kreunend harde geluid.
Jimi Hendrix had zijn “Red House” en The Tightropes hebben hun Slow Blues. Een net zo ingetogen en bluesy nummer als het Hendrix nummer. Marco’s gitaarspel varieert van warm jazzy tot schroeiend hard. Een indrukwekkende slowblues!
Tot slot krijgen we 18th BIrthday. Een losjes groovend funkrock nummer waarin het funky bluesgeluid van gitarist Danny Adler (ga deze man, of zijn band Roogalator, eens uitchecken!) je tegemoet spettert. Een onstuimige groover met harde staccato distortion gitaarriffs.

Dit Groningse trio houdt op een spannende, indrukwekkend en vooral snoeiharde wijze het 70’s bluesrock geluid in leven!


Tracklist:
01. Getting Old
02. Babies
03. Make It Count
04. Good Night Sleep
05. Kicks
06. Slow Blues
07. 18th Birthday

Website: The Tightropes


Ook op Blues Magazine ...