Tibbs - Takin` Over

The Tibbs – Takin’ Over
Format: CD / Label: Record Kicks
Releasedatum:  20 mei 2016

Tekst: John Maes

Internationale Rhythm & Blues/Soul bands als Vintage Trouble en The Dap Kings verwerven grote roem en glorie op het ogenblik en gaan als een speer. Ik durf nu te beweren dat onze eigen Nederlandse uit Hoorn afkomstige formatie The Tibbs dezelfde allure hebben als de genoemde internationale toppers. Dat kan als je deze band live hebt meegemaakt en nu grondig hun nieuwste complete album ‘Takin’ Over’ hebt ondergaan. Een album die als een soort smeltkroes van dampende soul, perfecte arrangementen voor de blazerssectie en een magistrale stem over je heen dondert en de gespeelde ritmes je niet meer loslaten en constant in je hoofd blijven hangen waardoor je steeds maar weer opnieuw de neiging hebt om deze cd opnieuw op te zetten. Ik kan er dus maar geen genoeg van krijgen. Wat een aanwinst in onze vaderlandse muziekscene!!

Dit album van The Tibbs klinkt likkebaardend lekker en als je The Tibbs eens een keer bij je in de buurt gaat bekijken kan ik beloven dat dit gezelschap visueel en vocaal betoverd is. De tranentrekkende gave zang en magnetische uitstraling van de 24-jarige frontvrouw Elsa Bekman weet als een kers op de taart het allerhoogste smaakmakende hoogtepunt en muzikale climax van een optreden te verwezenlijken. Deze Amy Winehouse, Beth Hart, Janis Joplin achtige zangeres weet met haar rauwe randje op haar stem en haar niet te versmaden moves over het podium het publiek bij de kladden te pakken en een zaal vol publiek helemaal in extase te brengen. Elsa is een echt showmeisje naast een voortreffelijke zangeres. Bovendien levert ze samen met gitarist Henk Kempkes ook nog eens een belangrijk aandeel in de composities en teksten. Een talent waar we in Nederland zorgvuldig mee om moeten gaan. Haar toekomstige carrière vraagt om een doordachte ondersteuning en opbouw en hopelijk zal ze maar niet in de verleiding komen om opgepakt te worden door de snelle jongens en programmeurs van de vele talentenshows die de Nederlandse media rijk is. Ik heb de indruk dat zij zelf wel bij machte is om haar eigen weg te gaan en de regie in eigen hand houdt.

Zonder al die sterke en ervaren mannen om haar heen kan ze het nu niet redden. Want deze mix van professionele blazers(Berd Ruttenberg, Coen de Vries, Siebe Postuma), strakke drummer Bas de Vries,Henk Kempkes op gitaar,bassist Michael Willemsen en de heerlijke klanken uit de keyboards van Paul Jonker is een ideale combinatie voor deze muziek. The Tibbs hebben nu in het Italiaanse Record Kicks een professionele maatschappij gevonden die voor hun het toekomstige pad uit kan gaan zetten naar serieuze erkenning en ontwikkeling. De reeds door The Tibbs geproduceerde promo foto sessies en youtube filmpjes laten niets te wensen over en geven een goed beeld van wat je kan verwachten als je dit gezelschap ergens op een podium ziet floreren. De kleurrijke Elsa met de strak in het pak gestoken mannen om haar heen is een toonbeeld van visueel vermaak. Vandaar dat ik het albumhoesje een beetje vind tegenvallen. Daarop staat Elsa in een dikke grijze regenjas tussen haar bodyguards, terwijl ze een complete inloopkast vol met mooie jurkjes thuis heeft hangen om de werkelijke gave uitstraling van de band met recht weer te geven. Maar jah dat is ook het enige wat tegenvalt. De rest is op en top klasse. Een zeer aan te bevelen band om eens mee te maken. De bezoekers van het Tilburgse muziekpodium Heyhoef-Backstage kunnen dit beamen, want die hebben in januari van dit jaar al de avond van hun leven gehad. Met recht wordt op het album geciteerd ’11 floorshaking soul tracks from one of the hottest new names of today’s funk & soul scene’.

 

Tracks:
01. Dog Days
02. Get Back Tuesday
03. Until We Meet Again
04. Armada
05. 96 Tears
06. Next TimeS
07. Suffocated
08. Washed My Hands
09. The Story Goes
10. Wild Way
11. Cussin’, Cryin’ & Carryin’ On

Website: The Tibbs

 


Ook op Blues Magazine ...