The Temperance Movement – A Deeper Cut
Format: CD – LP – Digital / Label: Earache Records
Releasedatum: 16 februari 2018

 Tekst: Martijn Wesseling

 In 2013 verscheen het debuut album van The Temperance Movement. Al snel werd deze band gebombardeerd tot “Britain’s next big rock ‘n’ roll band” door de Britse pers. Als liefhebber van bluesrock was ik nieuwsgierig en besloot ik de plaat te beluisteren. Vanaf de eerste zin van Only Friend, “Trouble don’t live here no more, they told me that he cut himself loose…”, was ik verkocht.

Vervolgens heb ik deze plaat volledig grijs gedraaid. De swingende blues rock doet denken aan bands als The Rival Sons en The Black Crowes. De muziek is erg goed, maar vooral de stem van Phil Campbell maakte dat ik de muziek op repeat had staan. Heerlijk rauw in de wat hardere liedjes, maar ook erg meeslepend in de ballads. Het rustige nummer Pride was en is mijn favoriet van die plaat (en misschien wel van het gehele oeuvre).

Bij de tweede plaat lieten de mannen wat andere invloeden toe. Het gitaarwerk kreeg op ‘White Bear’ steeds meer een southern-rock gevoel en er zijn tal van psychedelische invloeden te horen. Het geheel rockt net iets minder hard, maar was des te gevarieerder. Het koste mij iets meer tijd om te wennen aan de “nieuwe” sound, maar al snel stond ook dit album op repeat. De muziek die ze maken is natuurlijk verre van origineel, maar er zijn maar weinig bands die het zo soulvol en authentiek neer kunnen zetten.

Met hun derde album rocken ze wederom net iets minder hard. Het album bestaat voor een groot deel uit rustige(re) nummers. Daarnaast is de southern-rock bijna de basis van het geluid geworden. Op sommige momenten, zoals in het nummer Backwater Zoo, is ook het swampy geluid van Creedence Clearwater Revival terug te horen. Ondanks de wat rustigere aanpak blijft het wel swingend en staan er genoeg nummers die op die het live erg sterk zullen doen.

De plaat opent met Caught In The Middle, de single die eind vorig jaar al verscheen via de verschillende digitale kanalen. Hiermee blijven ze dichtbij de bekende sound van ‘White Bear’, het is aanstekelijk en direct ook sterk verslavend. Deze swingende introductie zetten ze nog even door met de fijne rock ’n roll knallers Built-In Forgetter en Love and Devotion. Eerstgenoemde is overigens ook al te beluisteren via de verschillende streamingsdiensten.
Met A Deeper Cut (ook al te beluisteren!) gaat de rem erop en krijgen we een prachtige ballad voorgeschoteld. Je ziet de zaklamplichtjes in de smartphones al oplichten tijdens een live uitvoering van dit liedje.
Vervolgens krijgen we het CCR / Allman Brothers-achtige Backwater Zoo, waarbij het wederom heerlijk swingen is. Deze wordt weer opgevolgd door een heerlijke ballad, Another Spiral. Daarna gaat het gas er eigenlijk niet meer (volledig) op en krijgen we een prettig ontspannen geluid. Beast Nation start met een fijn intro op gitaar en The Way It Was and the Way It is Now heeft een zeer hoog meezing gehalte. In Higher Than the Sun zit een wat stevigere gitaarsolo en dat is eigenlijk het laatste stevige geluid. Vervolgens krijgen we met Children, There’s Still Time en The Wonders We’ve Seen een drietal prachtige rustige liedjes als afsluiter.
Toevallig had ik zojuist If You Had a Heart to Break van Chris Robinson Brotherhood op staan en ik bedacht me hoe sterk dit lijkt op de laatste nummers op deze plaat van The Temperance Movement. De invloed van Chris Robinson is dus nog volop aanwezig, maar dan meer de rustige southern kant. Mij bevalt deze rustige kant zeer goed moet ik zeggen, al loop ik ook erg warm voor het ruigere en swingende werk. In verhouding staan er op deze plaat misschien net iets teveel ballads en had er wat mij betreft nog wel een extra rock ’n roll nummer op mogen staan. Dit is echter geklaag, want de band heeft wederom een top plaat afgeleverd. Ze maken wat mij betreft de belofte volop waar en mogen inmiddels wel naast The Rival Sons staan! Waar blijven de grote concertzalen en festival podia?

Favoriete liedje
Op dit moment is Children mijn favoriete liedje van het album. Dit is misschien wel het meest breekbare liedje van de band tot nu toe.

Deze solo uitvoering is wat mij betreft nog mooier dan de album versie:


Tracklist:
01. Caught In The Middle
02. Built-In Forgetter
03. Love And Devotion
04. A Deeper Cut
05. Backwater Zoo
06. Another Spiral
07. Beast Nation
08. The Way It Was And The Way It Is Now
09. Higher Than The Sun
10. Children
11. There’s Still Time
12. The Wonders We’ve Seen

Website: The Temperance Movement