Recensie: The Swagger Kings – Rock ”N” Twang

The Swagger Kings – Rock ‘N’ Twang
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 8 juni 2017

Tekst: Peter Marinus

Je hebt soms van die albums waar van je niet weet wat je er nu precies mee aan moet. In het geval van dit album van The Swagger Kings uit Vancouver komt dit vooral door de muziek die hier gepresenteerd wordt. Aan de ene kant komen ze met feestelijk swingende rhythm & blues, voorzien van een spetterende blazers sectie. Muziek die vooral beïnvloed lijkt door Delbert McClinton.

Honey Darlin’ Please is zo’n nummer, gezongen door Troy Johnson. Alle ingredienten voor een lekker nummer zijn hier aanwezig: rauwe bluesy zanger, scheurende sax, rockende piano en zwoele achtergrond zang. Ook Baby Doll’s is een lekker loom swingend rhythm & blues nummer.
De band toont aan dat zij ook met een soul ballad overweg kan, getuige Broken Hearted, dat voorzien is van een schuivelend New Orleans geluid en priemend gitaarwerk.
Hey Ma (Look At Me Now) deed mij denken aan de uitvoering van “Going Back To Louisiana” van Delbert McClinton. Losjes groovende rhythm & blues met soulvolle blazers injecties.

Tot zover het goede nieuws…
Vanaf hier raak ik in verwarring want de rest van het album krijg ik country rock en Americana te horen. Jack Hammer is bijvoorbeeld een typisch line-dance nummer waarin heel licht nog wat blues invloeden te horen zijn. De zangeressen Mica Roberts en Jen Friend nemen de vocalen voor de rest van het album over. En dat resulteert vaak in akelig gelikte country, zoals in de ballad Making Memories of Good Time For Goodbye. Tot mijn grote schrik leek het intro van laatstgenoemd nummer ook nog eens op “Mississippi” van onze Pussycat. Dit nummer is weer een typisch Amerikaans commercieel, lichtgewicht countrypop nummer.
Gelukkig tonen sommige nummers aan dat de mix van country en rock & roll ook wel degelijk kan swingen. No Where Fast bijvoorbeeld klinkt als een nummer van Dave Edmunds en dat geldt ook  voor de rocker Sitting Pretty.
The Outlaw is een stevige ballad, die ineens weer richting Melissa Etheridge schiet en Bad Hair Daze is een pittig rockend countryrock nummer.
Ik zit inmiddels met de handen in het haar. Waarschijnlijk zal een band als The Swagger Kings in de USA wel aanslaan met hun muziek.

Ik heb de cd inmiddels in tweeën “geknipt” en draai alleen de eerste helft.

Tracklist:
01. Honey Darlin’ Please
02. Baby Doll’s
03. Broken Hearted
04. Hey Ma (Just Look At Me Now)
05. Trans Am Firebird Pontiac
06. Enough
07. Jack Hammer
08. Angels
09. Forever Yesterday Today & Tomorrow
10. Tried And True
11. No Where Fast
12. Sitting Pretty
13. Making Memories
14. Good Time For Goodbye
15. The Outlaw
16. Bad Hair Daze
17. Music City
18. Tried And True (unplugged)
19. No Where Fast (bonus track)

Website: The Swagger Kings

10 augustus 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe