Foto Recensie: The sully band - Lets straighten it out
Format: CD, digital, vinyl
Label: Blue Elan records
Release 11 maart 2022
Tekst: Jos Verhagen

Eens in de zoveel tijd komt er een album voorbij dat de gloriedagen van de soul en rhythm and blues doet herleven, de tijden van Wilson Pickett, Sam and Dave. Bob ‘Sully’ Sullivan is de man achter dit heerlijke album en zijn twaalf man/vrouw sterke band. Dit is muziek waar je vrolijk van wordt, die een smile op je gezicht tovert.

Op dit sprankelijke debuutalbum van The Sully Band, tien klassiekers uit de Rhythm and blues. De start is voor het door Dr John geschreven, When the batlle is over, het nummer sluit af met het zinnetje “Who will wear the crown”; ik denk dat in dit genre The Sully Band deze kroon nog wel even een tijdje zal dragen. Het album vervolgt met het uiterst vrolijke Hallelujah I love here so, om door te stoten naar het heerlijke funky Ice cold daydream, gespeeld met uiterst vet en inventief bas en heerlijk gitaar en saxofoon werk, dampend nummer, het swingt en grooved de pan uit. In het Temptations nummer I wish it could rain speelt Sully de hoofdrol, hoe hij dit nummer zingt, hoe hij lenig zijn stembanden buigt in dit nummer, fantastisch. De muzikale omlijsting is ook werelds, de band die hij om zich heen heeft verzameld bestaat uit musici die hun sporen verdient hebben. Het pianowerk en de mondharmonica, brengen net die variatie die dit album zo sprankelijk maken.

De kracht zit het ook in de keuze van de nummers, in Nothing for nothing hoor je meteen dit is Billy Preston, de karakterestieken uit de nummers zijn bewaard gebleven; ook hier muzikale frivoliteiten, een heerlijke Hammond, een verrassend een banjo, en vet sax werk. Nee met The Sully Band zit de muziek wel snor. Ze hebben uit het verleden prachtige nummers opgediept, zoals If I could only be sure. Het is een tribute aan de eerder dit jaar overleden Nolan Porter. Het 20 jarige gitaartalent Anthony Cullins vult het gitaarwerk in bij If you love like you say, een lekker losjes vormgegeven uitvoering van dit Albert Collins nummer. Het hoogtepunt van dit album is de Latimore klassieker en de titeltrack van dit album, Lets straighten it out. De tekst in dit nummer is pure poëzie, en is een slow blues bij uitstek. De muzikale omlijsting met fantastisch, het ingetogen blazerswerk maakt deze uitvoering prachtig. In de vocalen van Sully hoor je het onbegrip terug, hij vertolkt dit op ontroerende wijze. De afsluiter Higher and higher van Jackie Wilson, ik blijf in herhalingen vallen, toont de muzikaliteit, zoals de saxofoon het liedje uitblaast getuigt van een muzikale inventiviteit.

The Sully band laat de Rhythm and Blues van de 60 ties and 70 ties herleven. Met veel muzikaliteit geven zij een moderne draai aan vergeten nummers. Het doet je de originele nummers ook terug luisteren en geven zo de aanzet naar nog meer muziekplezier.

TrackList:
1. When The Battle Is Over (Dr. john)
2. Hallelujah, I Love Her So (Ray Charles)
3. Ice Cold Daydream (Shuggie Otis)
4. I Wish It Would Rain (The Temptations)
5. Nothing From Nothing (Billy Preston)
6. If I Could Only Be Sure (Nolan Porter)
7. Gimme Little Sign (Brenton Wood)
8. If You Love Me Like You Say (Albert Collins)
9. Let’s Straighten It Out (Latimore)
10. Higher and Higher (Jackie Wilson)

Foto Recensie: The sully band - Lets straighten it out
The Sully bad are:
Bob “Sully” Sullivan – gitaar vocals
James East – Bass/Vocals
Tripp Sprague – Sax/Flute/Harp
Tres Hodgens – Drummer
Mark Hattersley Keys/Vocal
Ignacio “Nacho” Sobers – percussion/vocals
Steve Dillard – Trumpet/Flugelhorn
Jon Harford Lead Guitar
Dennis Cruzan – Trumpet
April Leslie – Saxophone
Tomoka Nomura – Saxophone
Jeff Snider – Lead Guitar

Website: https://sullyband.com/


Ook op Blues Magazine ...