The Stephen Stanley Band – Jimmy & The Moon
Format: CD – Digital / Label: Continenetal Record Services
Releasedatum: 19 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Wat gebeurt er als je een album zit te beluisteren waarop je invloeden als Bruce Springsteen, Nils Lofgren, Elliott Murphy en zelfs Bob Dylan voorbij hoort komen? Dan kan er sprake zijn van een zeer indrukwekkend album. En dat is nou precies wat er aan de hand is op het nieuwste album van The Stephen Stanley Band uit Ontario, Canada.

Ondanks, of dankzij, de genoemde invloeden heeft deze band een zeer eigen geluid met een bij vlagen behoorlijk stevig rockgeluid.

Stephen Stanley zat lange tijd in de band The Lowest Of The Low, een band die in Canada zeer succesvol was. Toen deze band uiteenviel dacht Stpehen eraan om helemaal met de muziek te kappen. Gelukkig voor ons heeft hij dat niet gedaan!

In 2003 verscheen zijn soloalbum ‘That Thin Wild Mercury’, gevolgd door een album samen met Carla MacNeil (‘Too Many Sisters – Non Barking Dog’) uit 2009 en nu dan een album onder de noemer The Stephen Stanley Band. Naast Stephen bestaat deze uit Chris Bennett (gitaar, sitar, Gregor Beresford (drums), Chris Rellinger (bas), Hugh Christopher Brown (Hammond B3, piano, keyboards), Pete Bowers (percussie), Burke Carroll (pedal steel), Jane Scarpantoni (cello), Gerard Moloney (accordeon) en Michael Martin (fluit, Uileann Pipes).

Het album start loom swingend met Talkin’ Bout It. Een nummer dat qua stijl tegen het Crazy Horse (Neil Young) geluid aan zit met zijn rauwe gitaarlicks. Dit nummer heeft een onweerstaanbare soulvolle groove met alle ruimte voor snijdend gitaarwerk.
De heerlijk intieme ballad The Troubadour’s Song is een nummer dat zo in het rijtje Nils Lofgren, Elliott Murphey geplaatst kan worden. Heerlijk zacht deinend met een zacht twangende gitaar en Uileann Pipes. Jimmy & The Moon is een krachtig nummer dat dezelfde power heeft als de vroege Bruce Springsteen songs.
Er wordt behoorlijk gepompt in de lome rocker Under The Mynah Bird. Een nummer vol met gruizige gitaarlicks en soulvol klinkend orgel. De ingetogen ballad 40 Endings heeft een sprankelend countryrock geluid en doet zowel aan Bob Dylan in zijn “Hard Rain/Desire” periode als aan de vroege Springsteen denken.
Ook Things I Wish I’d Never Seen doet aan het vroege, ongepolijste werk van Springsteen denken. Een nummer vol passie! In de luie rocker Melinda duikt het geluid van Warren Zevon op. In de ballad Next To Me zingt Stephen een duet met Sarah McDermott. Een loom Nils Lofgren-achtige ballad.
Na een a ccapella intro start de rocker Birthday Clown. Een opwindend pompend nummer met Chris Bennett op de sitar. Stephen sluit het album af met een tweetal ballads. Allereerst de akoestische ballad By Her Side met zijn heerlijk huilende pedal steel en wederom met vroege Springsteen referenties.
De echte aflsuiter van het album is het intieme, warm schuifelende California.

The Stephen Stanley Band heeft op een zeer indrukwekkende wijze hun invloeden weten om te zetten in een zeer imponerende eigen stijl. Fans van de in deze recensie genoemde invloeden kunnen dit album met een gerust hart aanschaffen!
Klasse album!


Tracklist:
01. Talkin’Bout It
02. The Troubadour’s Song
03. Jimmy & The Moon
04. Under The Mynah Bird
05. 40 Endings
06. Things I Wish I’d Never Seen
07. Melinda
08. Next To Me
09. Birthday Clown
10. By Her Side
11. California

Website: The Stephen Stanley Band