The Steepwater Band – Shake Your Faith

The Steepwater Band – Shake Your Faith
Format: cd-lp-download (deluxe) / Label: Diamond Days
Releasedatum: 1 april 2016

Tekst: Jan Hogenberg

Reikhalzend keken we uit naar het nieuwe studioalbum van The Steepwater Band uit Chicago (Clava – 2011). Deze werd vorig jaar al aangekondigd middels het album ‘Best Of Diamond Days’ wat de periode als driemans formatie afsloot en het begin met extra gitarist Eric Saylors aankondigde. Niet helemaal juist, want deze man mocht al uitblinken op het live-album Live & Humble uit 2013.
Dit zesde album ‘Shake Your Faith’ stond eigenlijk al voor release in oktober vorig jaar. Echter door de enorme wachtlijsten bij de platenperserij werden zij gedwongen om de release uit te stellen. Degene die van de pre-sale gebruik hebben gemaakt werden al op voorhand verblijd met een drietal digitale tracks waaronder het titelnummer Shake Your Faith en Silver Lining (bonus track), welke al op het ‘Best Of album’ was terug te vinden. Het niet eerder uitgebrachte nummer, Rhapsody In Red (cover Jerry Garcia) was vaak op de setlist te vinden van hun liveshows en nu uiteindelijk als surprise bij dit album.

Het album is wederom door Jim Wirt geproduceerd en opgenomen in de Crushtone Studios in Cleveland, Ohio. Jim Wirt heeft een duidelijk stempel op deze plaat gedrukt door popinvloeden van vroegere tijden in te brengen middels achtergrondkoortjes met piano en orgel. Het album is een soort liefdesverhaal in allerlei facetten die wordt gebracht in een ode aan de classic rock.

Shake Your Faith - The Steepwater Band (Official HD)

De titeltrack Shake Your Faith geeft ons direct datgene waar we na zolang wachten op hadden gehoopt. Classic-Rock ’n Roll zoals alleen door Steepwater Band gemaakt wordt. Deze versie is namelijk doordrenkt met bluesrock uit de 70’s en oerrock á la Neil Young met Crazy Horse als begeleidingsband. Heerlijk lang uitgesponnen gitaarsolo’s en fantastische melodieën. Zo ook Mama Got To Ramble. Oude tijden van BTO en CCR doen herleven maar ook hoor je duidelijk invloeden van The Rolling Stones, met name het intro. Deze song knalt magistraal uit je speakers.  Dat de heren ook naar George Harrison en Beatles hebben geluisterd werd al duidelijk met het nummer Silver Lining. Ook nu in Be As It May en I Will Never Know. Beatleske popinvloeden vermengd met psychedelische gitaarpartijen van Jeff Massey en Eric Saylors.
Op een Balkanachtig ritme, uitgevoerd op drums van Joe Winters en baspartij van Tod Bowers, wordt het nummer Break een soort achtervolgingsdrama. Het nummer gaat over een vrouw die denkt dat ze alleen in het leven staat en zichzelf verlaagt in aan allerlei zaken. Zonder dat ze door heeft dat er toch vrienden zijn die haar hiervoor waarschuwen. Maar hoever moet je gaan om tot inzicht te komen?
In Bring On The Love komen nogmaals de invloeden van George Harrison weer naar boven. Dit keer zoals met Jeff Lynn achter de knoppen zoals bij Traveling Wilburys getuige de koortjes en inbreng van piano en orgel echter bespeelt door de producer Jim Wirt. Maar het blijft Steepwater die aan het roer zit want het nummer eindigt in hun eigen stijl, fabuleus gitaarwerk en dito zang.
Jealous Of Your Way lijkt qua intro sterk op de retrorock zoals Lenny Kravitz dit ooit deed. Echter komen meerdere rock-bands in je gedachten op. Classic rock zullen we het maar op houden. Net als Walk In The Light. Een recht voor je raap rocker met fantastische gitaarsolo’s die door de heren Massey en Saylors worden afgewisseld.
Niet alleen rock wat de klok slaat. Funk is al meerdere keren als ingrediënt toegevoegd in hun vorige albums. Luister maar eens naar Gone Goodbye. Grandfunk Railroad bestaat weer maar met als hoofdmaaltijd dampende psychedelische bluesrock.
Last Second Chance maakt dit album afwisselend door een fantastisch lekkere slow rockballad op te nemen. Een laatste kans om alsnog de liefde van je leven aan je te binden. Had ook zo bij Tom Petty & the Heartbreakers’ albums kunnen staan. Met wederom glansrollen voor rock-riff gitaristen Jeff Massey en Eric Saylors waardoor dit nummer naar ongekende hoogte getrokken wordt. Afsluiter Ain’t Got Love van het reguliere album is nu reeds digitaal verkrijgbaar vooruitlopend op de release. Het is de ultieme mix van alle invloeden zoals hierboven beschreven. Funk, pop, blues en rock uit de Classic Rock periode anno 2016. Dit nummer is gebaseerd op het hoofdthema van dit album: liefde! Wat toch echt nodig is om te kunnen leven. Liefde is niet vanzelfsprekend, je moet het onderhouden en er zeker niet voor weglopen als het even niet direct aanwezig is. Vertrouw op je liefde. En dit vertrouwen moet je soms flink opschudden. Shake Your Faith!!
Met de release van dit nieuwe album is gelijk ook een volledige Europese tour aangekondigd welke 14 april start in Spanje en eindigt in Duitsland. Na 2 jaar dus ook weer eens in Nederland in de Bosuil te Weert op 15 mei, 1e Pinksterdag. Hier mogen ze hun debuut op Nederlandse bodem nog eens over doen en hopelijk voor veel meer publiek. GAAT HEEN ALLEN!
Tracklist:
01. Shake Your Faith
02. Mama Got To Ramble
03. Be As It May
04. Break
05. Bring On The Love
06. Jealous Of Your Way
07. I Will Never Know
08. Walk In The Light
09. Gone Goodbye
10. Last Second Chance
11. Ain’t Got Love
12. Rhapsody In Red (bonus track)
13. Silver Lining (bonus track)

Website: The Steepwater Band

15 mei, De Bosuil, Weert (met support-act)

The Steepwater Band Shake Your Faith Trailer EPK

 

 


Ook op Blues Magazine ...