The Southern Companion – Shine A Little Light
Format: CD / Label: Eleven33 Records
Releasedatum: 25 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

Na het album ‘1000 Days Of Rain’ uit 2015, een album dat het schopte tot album van het jaar bij de British Country Music Awards, is er nu (eindelijk) het tweede album van The Southern Companion uit Lymington, Hants.
De band wordt geleid door zanger-gitarist Darren Hodson en bestaat verder uit Simon Johnson (gitaar, zang), Stuart Ross (bas, zang), Lee Maycock (toetsen), Olly Richmond-Jones (drums, zang) en Stephen Barlow (pedal steel, zang).
De band noemt een hele lijst van bands en artiesten als het om hun invloeden gaat. Uiteenlopend van The Eagles tot The Allman Brothers Band en van Tom Petty tot The Faces. De invloed van The Eagles is hoorbaar erg groot. Als je alleen al naar de prima meerstemmige zang op dit album luistert, zal je tot dezelfde conclusie komen. Ook het feit dat de countryrock op dit album van het zeer verzorgde soort is leidt je richting The Eagles. Maar ook Tom Petty en de meer popachtige klanken van een Del Amitri of The Counting Crows zijn van invloed geweest op het geluid van deze band.

Hun album start met met het lome Billy’s Brother. Een lui groovend nummer met heerlijke meerstemmige zang, een zacht huilende pedal steel en een krachtig twangende gitaar. Een prima melodieus en verzorgd countryrock nummer! Daarna volgt de pianoballad Can I Get A Witness, dat qua stijl in de “Eagles ballad” stijl zit (a la “Take It To The Limit”). Een pracht van een intiem nummer met huilende pedal steel.
Ook op het zacht schuifelende Songbird is een stevig Eagles stempel gedrukt maar dan vermengd met Counting Crows elementen. Het licht funky Can I Get There From Here gaat meer richting Tom Petty. Een nummer met fel gitaarwerk en prima meerstemmige zang. Darren Hodson eist in de akoestische ballad Few Too Many Hours de solo spot op. In het intiem wiegende countryrock nummer Great American Mistake vallen het warm sprankelende gitaarwerk en wederom die prima zang op. Door de krachtige emotionele zang van Darren Holden wordt de gevoelige ballad Lie To Me van een behoorlijke dosis soul voorzien. Het mid-tempo rockende Already Gone (NIET het Eagles nummer dus!) heeft een geluid dat zowel bij Joe Walsh als bij The Eagles thuis zou kunnen horen. You Are Not Alone is een stuwende rocker dat door de zang als een mengeling van Crosby Stills Nash en America klinkt.
Na de ultrakorte ballad And In The End wordt het album afgesloten met het Tom Petty achtige Last Rays Of The Sun.

De liefhebbers van verzorgde countryrock kunnen met deze band en dit album hun lol weer op. The Southern Companion kan zich met gemak scharen in de kringen van bands als bijvoorbeeld Venice!


Tracklist:
01. Billy’s Brother
02. Can I Get A Witness
03. Songbird
04. Can’t Get There From Here
05. Few Too Many Hours
06. Great American Mistake
07. Lie To Me
08. Already Gone
09. You Are Not Alone
10. And In The End
11. Last Rays Of The Sun

Website: The Southern Companion