The Sideshow Tragedy – The View From Nowhere
Format: CD – Digital /
Label: Dixiefrog
Releasedatum: 17 november 2017

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

The Sideshow Tragedy, een bluesrock en roots duo uit Austin, Texas, heeft een nieuwe worp de wereld in geslingerd. The View From Nowhere bevat negen tracks die variëren van kalme, voortkabbelende songs tot wilde uitbarstingen van stomende blues. Voor wie fan is van The Black Keys, is deze plaat zeker een aanrader.

Het duo van The Sideshow Tragedy bestaat uit Jeremy Harrell (drummer, percussie) en Nathan Singleton (gitaar/ zang, bas). Ze hebben inmiddels meerdere platen uitgebracht, waaronder ‘Persona’ (2012) en ‘Capital‘ (2015). Op hun meest recente release ‘The View From Nowhere’ worden ze bijgestaan door Kenny Siegal  (o.a. Hammond B3, piano, upright bass, alsmede ook de producer) , Ben Senterfit (saxofoon) en Mat Cullen (loop master op Long Time Coming). Het album bevat negen nummers, Spotify heeft twee extra tracks (Gasoline en The Bet, beide ook verschenen op ‘Persona’).

De sfeer en muziek op deze nieuwe release wisselt van veelal ingetogen, bijna terughoudend, tot soms agressief en woest uithalend. De mede-muzikanten geven het geheel een iets anders geluid, maar de kern van de muziek blijft het duo Singleton en Harrell die op deze plaat weer alle nummers geschreven hebben. Lost Time opent kalm het album, met een redelijk voortkabbelend ritme. Dat kan niet gezegd worden van Piston Blues, een gierende, stampende en voortjakkerende blues, waarbij Singleton welhaast de zang uitspuugt in de microfoon. Voeg daarbij straf en gejaagd drumwerk en je hebt een nummer waar de energie van afspat, iets dat ook geldt voor bonustrack Gasoline.


Trust heeft een hakkelend ritme, terwijl Nobody een redelijke rechttoe-rechtaan roots- en bluessong is. De saxofoon in Time To Taste geeft het nummer een aparte hook, maar is als geheel te vervreemdend en afwijkend van de rest van de plaat. Niet het beste nummer van de plaat. Veel beter zijn Long Time Coming en For Your Love , donkere nummers waarbij de zang niet zozeer gezongen wordt als wel gesproken. Uitsmijter en extra bonustrack Gasoline roept hetzelfde voortjagende gevoel op als Piston Blues; een agressief voortstuwende blues, mede dankzij de smerig klinkende slide en de strakke drums. Op The Bet doet The Sideshow Tragedy een ‘Led Zeppelin-tje’: het is een breed uitgesponnen, bijna experimentele bluesjam met zang die herinneringen oproept aan Robert Plant.

‘The View From Nowhere’ is niet de beste plaat van The Sideshow Tragedy tot nu toe, maar wel het meest verrassende door de afwisseling in rauwe blues en ingetogen roots. Voor wie fan is van The Black Keys is deze plaat zeker een aanrader.


Tracks:
01. Lost Time
02. Piston Blues
03. Trust
04. Nobody
05. Time To Taste
06. Afraid To Fall
07. Long Time Coming
08. For Your Love
09. The View From Nowhere
10. Gasoline
11. The Bet

Website: The Sideshow Tragedy


Ook op Blues Magazine ...