The Sideshow Tragedy - Capital

The Sideshow Tragedy – Capital
Release datum: 5 mei 2015. Label: Eigen beheer / Continental Record Services (Europa)

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Gooi Hell’s Kitchen, The Raconteurs, The Stooges en The Black Keys in de bluesblender, giet dat mengsel vervolgens in je cdspeler en je hebt The Sideshow Tragedy. Weliswaar een tweemansformatie, maar ze produceren genoeg smeuïge bluesherrie voor een volledige band.

The Sideshow Tragedy (Austin, Texas) bestaat uit Nathan Singleton (gitaar/ zang) en drummer Jeremy Harrell. Verschillende platen zijn er inmiddels al verschenen waaronder The Sideshow Tragedy (2010), ‘tussendoortje’ Gasoline (EP, 2011) en Persona (2012). Capital verschijnt begin mei en bevat negen tracks. Vrijwel alle nummers zijn ‘first take tracks’ dus in één keer opgenomen.

Over het opnemen zegt Singleton: ‘It was as close to an ideal working environment as we’ve ever been in–the studio is in this great house from the 1800’s. We slept in the bedrooms upstairs, and we’d wake up, make some coffee and just start tracking. We recorded it in 5 days.‘

Number One begint, stopt en begint opnieuw met een sterke riff die lekker rammelend uit de boxen knalt. Dat beginnen, stoppen en wederom starten geeft het nummer een frisse ‘kick’. Blacked Out Windows klinkt als een speed-up versie van I’m Waiting For The Man van The Velvet Underground, terwijl Keys To The Kingdom zompig en chaotisch uit de stereo rolt. The Winning Side is volslagen chaos met een voortjakkerend ritme. Als je bij deze song stil kan blijven zitten is er iets ernstig mis met je. Titeltrack van de plaat Capital is minimalistisch met een tikkende drums en spaarzame gitaar. Een dreigend nummer dat net niet ontploft.

Two Guns en Let The Love Go Down daarentegen ontploffen wél. Een gierend en voortstomend ritme dat slechts met moeite op de weg blijft. Animal Song neemt het gas iets terug en is een relatief rustig nummer vergeleken met de rest van de plaat. Misschien dat ik het daarom het minste nummer van het album vindt. The Sideshow Tragedy is het best als ze knallen, scheuren, broeien en branden, hoewel het country flavoured en kalme Plow Song prima te genieten is.

Een sterke plaat die op hoog volume gedraaid moet worden.

1. Number One
2. Blacked Out Windows
3. Keys To The Kingdom
4. The Winning Side
5. Capital
6. Two Guns
7. Animal Song
8. Let The Love Go Down
9. Plow Song

Website: http://thesideshowtragedy.com/


Ook op Blues Magazine ...