The Senior Service – King Cobra
Format: CD – Vinyl / Label: Damaged Goods Records
Releasedatum: 27 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Als kind zat ik altijd op het puntje van mijn stoel als actieseries als de Saint, de Versierders of de Wrekers op de buis waren. Op de muziek, die bij die series hoorde, lette ik toen nog niet maar door dit album van de Britse The Senior Service komt die tijd weer helemaal bij mij terug.
Het feit dat deze band zo nostalgisch klinkt (vooral 60’s) is niet zo vreemd gezien het feit dat de bandleden afkomstig zijn uit bands als the James Taylor Quartet, Groovy Uncle, The Prime Movers, The Buff Medways en Thee Mighty Caesars.
Laat ik de band even voorstellen: op orgel Jon Barker, op gitaar Graham Day, op bas Darryl Hartley en op drums Wolf Howard. Zij debuteerden in 2016 met het album ‘The Girl’ en dit is hun tweede worp. Gevuld met door de sixties geïnspireerde instrumentale muziek en filmmuziek van niet bestaande films.

Hoewel het dus een geheel instrumentaal album is, verveelt het geen moment. Als je een album weet te openen met een swingend soulvolle instrumental als The Contender kan je bij mij al niet meer stuk.  Dit nummer had dus zo in een serie als The Saint of The Persuaders kunnen zitten. Muzikaal in een stijl die aan John Barry of Barry Grey doet denken. Sophia opent met duidelijke, zo niet overduidelijke, door Link Wray geïnspireerde gitaarriffs en gaat dan als swingend easy listening nummer verder. Denk hierbij richting Percy Faith, compleet met trompet, James Bond gitaar en mariachi ritmes. King Cobra vermengt een haast Oosters aandoende orgelmelodie met pittige Kinks-achtige gitaarriffs en sitar-achtig gitaarwerk.
Nee!!! Matterhorn, is geen muziek van een “Kom Met Je Waldhoorn Tussen Mijn Alpen” film maar een loom swingend orgelsoul nummer a la Booker T & the MG’s (of onze eigen Casey & The Pressure Group) met Duane Eddy-achtige twanggitaar. De titel belooft het al! Cuban Eels is een latin-achtig easy tune nummer met een lui swingend orgel en uiteraard veel percussie. Good Morning Mr. Phelps zou muziek kunnen zijn van een niet bestaande 60’s thriller. Een dreigend swingend nummer met rauwe gitaarriffs en pompend orgel. Slingshot bevat Apache-achtig gitaarwerk maar dan verpakt in een 60’s soundtrack geluid. Blazers geven Night Of The Knives een Mexicaans sfeertje. Een lui wiegend nummer, gedomineerd door Booker T- achtig orgelwerk. Spaghetti soul? The Man From Beyond opent met pompende drums a la “My Sharona” van the Knack. Een fel rockend nummer waarin pauken voor de nodige bombast zorgen. Ik kan mij Triggered voorstellen als muziek achter een spannend moment uit een 60’s spionagefilm. Een onderhuids kriebelend nummer. In Four Coffins zijn een gitaar vol reverb, een koel swingend orgel en een hoekig swingende band de geschikte ingrediënten om vier doodskisten klaar te zetten….. The Hornet is een onweerstaanbaar funky swinger waarin je je de 60’s feesten met al die raar dansende hippies en beatniks zo kunt voorstellen. The Senior Service sluit het album af met het broeierige Moon Over San Marco, de ultieme soundtrack voor een Italiaanse maffiafilm.

Natuurlijk is dit album gevuld met pure nostalgie maar als die nostalgie zo swingt als bij deze band mag wat mij betreft de toekomst heel erg nostalgisch worden!


Tracklist:
01. The Contender
02. Sophia
03. King Cobra
04. Matterhorn
05. Cuban Eels
06. Good Morning Mr. Phelps
07. Slingshot
08. Night Of The Knives
09. The Man From Beyond
10. Triggered
11. Four Coffins
12. The Hornet
13. Moon Over San Marco

Website: www.facebook.com/theseniorserviceband