The Savage Rose – Homeless
Format: CD / Label: Target Records
Releasedatum: 25 januari 2019

Tekst: Peter Marinus

De echte rock schatgravers zullen de Deense band The Savage Rose wellicht kennen uit hun sixties periode. De band werd namelijk al in 1967 opgericht en was in Denemarken wereldberoemd met hun geluid, dat ergens tussen de psychedelische muziek en de klassieke muziek in hing. In de 70’s ging de band op een meer soulvolle toer en af en toe lag de band even op zijn kont om daarna toch weer verder te gaan.
De band bestaat dus nog steeds en wel uit zangeres Annisette Koppel, gitarist Rune Kjeldsen, drummer Anders Holm, bassist Jacob Haubjerg en toetsenist Frank Hasselstroem.

We hebben hier niet echt met een nieuw album te maken maar wel met een heruitgave van het album ‘Homeless’ uit 2017. Het geluid van deze Deense band is als zeer apart te omschrijven. Allerlei muzieksoorten zijn op het album ingepast met een grote rol voor de soulvolle muziek.

Homeless opent het album met een intro waarin Aziatische instrumenten, een trompet en wild roffelende drums je langzaam in een soort van psychedelische trance brengen. Het nummer gaat daarna loom verder met de rauwe, gebroken stem van Annisette in de onbetwiste hoofdrol. Soul, jazz en een soort van dreigende easy listening vormen één intrigerend geheel.
De band gooit het met We Go On over een compleet andere muzikale boeg. Door het gebruik van de accordeon krijgt dit nummer een loom Frans chanson-achtig geluid, gemixt met soul en worldmusic. Annisette’s zang is hier zeer indringend.
De soul speelt een grote rol in het midtempo Woman met een zwaar bombastisch geluid. Een behoorlijk overrompelend nummer met blazers, soul orgel en Annisette’s getergde zang. Darling Dear is een langzaam deinende wals met een sfeervolle trompet waarin het geluid van Jacques Brel, Edith Paf met de muziek van Tom Waits en Marianne Faithfull een sfeervol verbond heeft gesloten. De funk doet luchtig groovend zijn intrede in het loom swingende Harassing waarin ook de geest van Bob Marley rondzweeft. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat er ook een Rico-achtige trombone solo te horen is. Exit opent met een zeer merkwaardig klinkende trompet waarna er een soort free jazz explosie plaatsvindt.
Sorrow’s Hands opent met stemmige cello klanken om zich daarna te ontwikkelen tot een mysterieus zwevend nummer met vibrerende gitaarklanken. In de warme ballad That’s Where I’m Going gaan countryrock klanken (a la the Stones in hun “Wild Horses” periode) hand in hand gaan met warm zwevende soulklanken.
Het album wordt afgesloten met Romano. Een traag, dreigend, haast filmisch klinkend nummer waarvan je langzaam in een zeer aangename trance raakt totdat de bombast halverwege in vol ornaat binnen valt.

We hebben hier te maken met een zeer apart album van een prima Deense band, die op uitstekende wijze een eigen geluid voortbrengt, samengesteld uit allerlei muzieksoorten.


Tracklist:
01. Homeless
02. We Go On
03. Woman
04. Darling Dear
05. Harassing
06. Exit
07. Sorrow’s Hands
08. That’s Where I’m Going
09. Romano

Website: https://www.facebook.com/thesavageroseofficial/